Фосфоресциращи пещерни образувания, заснети в български пещери, могат да се видят в изложбата „Магическата светлина”, която ще бъде открита на 18 януари 2022 г. от 18.00 часа в Художествена галерия „Георги Машев“, Пазарджик.

Проектът е дело на екипа на „Светлина и култ” и през юли миналата година е публикуван в сп. „National Geographic България“. Но фотоизложбата има и предистория.

Фотографът, кинооператор и преподавател в НАТФИЗ Красимир Андонов работи 4 години върху проекта „Светлина и култ”, чиято цел е да бъдат заснети и документирани различни фотографски обекти. Първите негови фотографии са на тракийски светилища и са публикувани през юни 2013 г. в сп. „National Geographic България“.

В основния екип на проекта участват Алекс Самунджи – фотограф и оператор, и Огнян Стоянов – изкуствовед и спелеолог.

Изложбата „Магическата светлина” е резултат и на разработен метод на снимане в процеса на работа, чрез който в един фотографски кадър може да се види фотолуминесценцията на образуванията, заедно с други образувания, които не притежават тези способности, както и заобикалящата среда на фосфоресциращите калцитни образувания, показвайки красотата на пещерния свят и скритата “магическа светлина” в непрогледния мрак на пещерите.