Георги Велев е новият шеф на „Басейнова дирекция“ –  Пловдив, стана ясно от негов пост във фейсбук профила му. Дядото на Георги Велев е брациговец и е бивш директор на някогашния Техникум по строителство и архитектура.
Внукът е член на „Демократична България“ и отявлен природозащитник, той е и дългогодишен служител в „Басейнова дирекция“ . Ето какво написа днес в своя профил:
„Приятели, колеги, съмишленици,
Началото на 2022 г. донесе промяна, която мога да нарека неочаквана, но в същото време логична спрямо целия ми досегашен личен и професионален път, след магистратурата ми в Нидерландия по енергийно право и климатични промени.
От днес вече не съм част от семейството на EVN България, където прекарах повече от 6 години и придобих изключително полезен опит, свързан с енергетиката, климатичните промени, устройството на територията и много други аспекти на правото.
Поемам позицията директор на Басейнова дирекция „Източнобеломорски район“ – Пловдив, като благодаря на вицепремиера Borislav Sandov за оказаното изключително доверие. Сега е моментът заедно с всички колеги в Министерството на околната среда и водите да започнем случване на промяната, от която има нужда държавата.
Работил съм достатъчно дълго в Басейнова дирекция, за да знам, че секторът води е изключително сложен и представлява пресечна точка на природозащитни, обществени и бизнес интереси. В работата си ще спазвам преди всичко буквата и духа, целите и принципите на Закона за водите, така че да се осъществи интегрирано управление на водите в интерес на гражданите, да се защити здравето на населението, да се опазят речните екосистеми и подземните и минерални води за бъдещите поколения.
Декларирам амбиция институцията да стане прозрачна и отворена за медиите и обществеността, така че всеки желаещ да може да прави необходимите справки и да извлича информация за анализи.
Радвам се, че се завръщам на работно място, където познавам много от колегите и имам отлични впечатления за професионализма им. Екипната работа е изключително важна за справяне с предизвикателствата при управлението на водите, така че ще се разчитам на натрупаните познания, умения и опит.“