Две премиери в две поредни вечери готви пазарджишкият театър в навечерието на Великден.

На 19 април на Голяма сцена от 19 ч. ще може да видите постановката „Лазар и Иисус“, дело на съвместните усилия на ДКТ „Константин Величков“ и НАТФИЗ. А на 20 април на Камерна сцена ще излязат „Наблюдателите“ – най-новата пиеса на Константин Илиев, автора на „Музика от Шатровец“ „Великденско вино“,“ Нирвана“, „Цар Шушумига“ и „Одисей пътува за Итака“, играни с голям успех в Пазарджик.

Преди 14 години проф. Иван Добчев се обръща към апокрифа на Емилиян Станев „Лазар и Исус“. Първоначалните планове са проектът да бъде реализиран в ДТ „Н. О. Масалитинов“, но острата реакция на Пловдивския владика го спира. Случаят разбунва силно обществените духове и провокира съсловието. На страниците на в. „Култура“ се разразява остра полемика. Няколко месеца по-късно „Лазар и Иисус“ излиза с премиера на сцената на Театрална работилница „Сфумато”. В анонса към спектакъла проф. Добчев споделя: „Проектът „Лазар и Иисус” има амбицията да възбуди интереса към “проклетите въпроси”, които ни задават писатели като Емилиян Станев и същевременно да отмахне предубеждението, че нашата литература е “котловинна”, занимаваща се предимно с регионалното, непреводимо българското. Тогава „Лазар и Иисус“ получава „Аскеер“ 2008 за най-добро представление. 14 години по-късно, в светлите седмици преди Възкресение, проф. Добчев поставя „Лазар и Иисус“, но не с професионалните актьори на ТР „Сфумато“, а със студентите от НАТФИЗ. Музиката отново е на композитора Асен Аврамов, сценограф е Елена Иванова, а костюмите са на Сузи Радичкова. Проектът е копродукция с Драматично-куклен театър „Константин Величков“ – Пазарджик.

„Наблюдателите“, най-новата пиеса на Константин Илиев, автора на „Музика от Шатровец“ „Великденско вино“,“ Нирвана“, „Цар Шушумига“ и „Одисей пътува за Итака“, играни с голям успех в пазарджишкия театър, ще можете да видите на 20 април на Камерна сцена. Действието започва със смъртта на млад български юрист, който след масиран инфаркт попада в „отвъдното“. Там той се среща със свой далечен роднина – известна личност от национално-освободителното движение с доста неизяснена роля в разгрома на няколко основани от Апостола на свободата тайни революционни комитета през 1872/73 година. Впоследствие се появяват големи фигури от българската и европейската политическа и културна история: Васил Левски, Христо Ботев, Димитър Общи, Фьодор Достоевски, Имануел Кант, Сергей Нечаев. Тече своеобразно съдебно следствие, а към всичко това авторът се отнася със значителна доза дистанциращ хумор. Постановката е дело на режисьорката ВЕСЕЛА ВАСИЛЕВА, получила през 2017 г. наградата „Аскеер“ за изгряваща звезда.

Участват актьорите ТОДОР КАЙКОВ, ДИМИТЪР ТЕРЗИЕВ, ЛЮДМИЛА ДАСКАЛОВА, ЧАВДАР БОЗАДЖИЕВ, ГЕОРГИ КЕРМЕНСКИ, ГРОЗДАН ДАСКАЛОВ, АЛЕКСАНДЪР ТОНЕВ, МАРИНА ПЕНЕВА, ИЛЯ ПЕПЕЛАНОВ, ЕЛЕНА ЗАМЯРКОВА, ЕЛЕНА ДЕЧЕВА.

В РОЛЯТА НА ВАСИЛ ЛЕВСКИ ГОСТУВА ИЗВЕСТНИЯТ БЪЛГАРСКИ ТЕАТРАЛЕН И ФИЛМОВ АКТЬОР КАЛИН ВРАЧАНСКИ.