На 12-ти април християнската църква почита паметта на Свети Василий Изповедник. На тази дата имен ден празнуват и всички дами, които носят името Деница. Името носи своя произход от народния фолклор и означава „родена по зазоряване“.

В миналото по-популярната версия на името била Денница, тъй като по този начин е наричана планетата Венера – първата звезда на небесния хоризонт при изгрев и залез слънце. Никой обаче не може да каже дали е случайност, че жените, които са кръстени на изгрева на Венера, празнуват имения си ден на датата, когато цял свят чества Деня на космонавтиката. Според някои източници първият ангел, който се възнесъл на небето, също носил името Деница. Ето защо освен днес, жените с това име празнуват и на 8 ноември, когато се почита Свети Архангел Михаил.

Свети Василий Изповедник, когото почитаме на 12 април, е живял по времето на император Лъв Исаврянин и е предпочел монашеското уединение пред светския живот. Преподобен Василий се е противопоставял на иконоборчеството и заради факта, че е защитавал светите икони е бил подложен на много мъчения. Заедно със Свети Прокопий е затворен в тъмница, където е измъчван до смъртта на император Лъв.

След кончината на владетеля преподобен Василий и всички монаси заедно с него били освободени. Те продължавали да проповядват каноните на православното християнство. Свети Василий умира през 750 година, а преди смъртта си се отдал на строг пост и молитва като благодарност към Бог.