Арменската общност в България отбелязва днес Разпети петък, съобщи Нерсес Ширинян. Задик – Възкресение Христово, ще бъде отбелязано в неделя, на 17 април 2022 г. по Арменския православен църковен календар. Празничната Света литургия започва от 10.30 ч. в Арменския ни храм „Сурп Степаннос“ – / Свети Стефан / в Пазарджик.

Разминаването с православните християни се дължи на двата различни календара. Православните спазват Юлиянския календар, а католиците – Григорианския. Те отбелязват Великден в първата неделя след пролетното равноденствие, затова тази година празникът дойде по- рано за тях, както и за католиците.
До влизането в сила на Григорианския календар през ХIV век не е имало разлика между източния и западния Великден. На Запад католиците и протестантите изчисляват датата на Възкресение по него. Докато нашата църква за подвижните празници като Великден се ръководи от стария Юлиански календар, а за неподвижните от т. нар. Поправен Юлиански, коригиран през 20-те години на миналия век от гръцки астрономи. От него се ръководят и другите православни християни. Изключение правят Йерусалимската, Руската и Сръбската православна църква.
Правилно е да се казва западен и източен, а не католически и православен Великден, защото на Запад и католиците, и протестантите честват Възкресението в един и същи неделен ден, докато на Изток има разлики. Древните халкедонски църкви като арменската празнуват Великден по Григорианския календар, а някои протестанти като Петдесетната църква в България – заедно с православните. Така че пълно единство няма нито на Изток, нито на Запад. Но в някои години западното и източното честване на Пасхата съвпадат.