При разсейване на облачността през следващите дни можем да засечем по 18 падащи звезди на час

Почитателите на небесните спектакли вече могат да наблюдават, при ясно време разбира се, метеорния поток Лириди, чийто пик предстои тази седмица. Облачното небе обаче може да попречи на шоуто.  Максимумът се очаква в петък – 22-ри април, а до тогава синоптиците обещават разсейване на облачността над страната ни. При идеални наблюдателни условия могат да бъдат забелязани около 18 бързи метеора за час. Напомняме ви, че при вида на падаща звезда можете да си пожелаете нещо и да очаквате то да се сбъдне.

Лиридите са едни от най-старите, известни за човечеството „звездопади“. Въпреки че не поднася впечатляващ спектакъл като прочутите августовски Персеиди и декемврийските Джеминиди, метеорният поток Лириди се явява първият „по-сериозен дъжд от падащи звезди“ след пика на Квадрантидите в началото на януари. Много от тези метеори изглеждат ярки и се стрелкат през небосклона сравнително бързо – със средна скорост от 48 километра в секунда.

Около една четвърт от тях остават трайна диря. Лиридите се виждат най-добре от северното полукълбо между 16 и 25 април. Максимумът му обикновено е на 21-22 април. Метеорният поток Лириди е образуван от отломки от кометата с дълъг период C/1861 G1 (Тачър), на която са необходими около 415 години, за да обиколи Слънцето. Въпросната комета със „скромна“ яркост е открита на 5 април 1861 г. от астроном любител от Ню Йорк, на чието име е кръстена.