В навечерието на Великденските празници и Гергьовден в Областна дирекция на МВР-Пазарджик и РД”Пожарна безопасност и защита на населението”-Пазарджик се предприемат редица мерки и дейности за осигуряване на нормалното им протичане. Основните акценти са в няколко направления: осигуряване на пожарната безопасност, пътната безопасност и нормалното движение по пътищата, опазване на обществения ред и недопускане на престъпни посегателства, съобщи Мирослав Стоянов – говорител на ОД МВР – Пазарджик.

Още в началото на април инспекторите от Държавен противопожарен контрол при Регионалната дирекция ”Пожарна безопасност и защита на населението” са извършили проверки на църкви и манастири, на хотелски и почивни комплекси, където ще има организирано посещение на хора по празниците. Акцент в проверките е организацията за пожарна безопасност, осигуряване на условия за успешна евакуация, наличието на пожаротехнически средства за първоначално гасене, обезопасеността на местата за палене на свещи и др. Дадени са указания за ограничаване на предпоставките за възникване на инциденти, както и за стриктно спазване на правилата и нормите за безопасност. Огнеборците не са констатирали сериозни нарушения на противопожарните изисквания. По време на празничното богослужение съветваме гражданите да бъдат внимателни при паленето на свещи, както и поставянето им само на установените места в храмовете.

От изключителна важност е осигуряване на безопасността на движението. Максимален брой униформени служители ще бъдат ангажирани с тази дейност. По-голямо ще е вниманието на униформения състав в дните 21 и 22 април, 24 и 25 април, 01, 06 и 07 май.

Планирано е да бъдат позиционирани допълнително полицейски екипи на участъците в интензивно движение в районите на АМ „Тракия”, главните пътища Пловдив-Пазарджик-Белово-Костенец, Пазарджик-Панагюрище-Стрелча, Пазарджик-Пещера-Батак-Цигов чарк, Варвара-Велинград, Пещера-летовище Свети Константин. В контрола на пътното движение  максимално активно ще се включат и наличните технически средства за контрол на скоростта. В някои от празничните дни полицейските екипи от районните управления в областта ще бъдат подпомогнати от мобилни екипи на Зоналното жандармерийско управление в Пловдив. Съвместни екипи от полицаи и пожарникари са предвидени за дежурства храмовете по време на Великденското богослужение.

Криминалистите съветват ако по време на празничните дни ще напуснете жилището си за повече време не забравяйте отключени врати, недобре затворени прозорци на тераси, санитарни помещения, неукрепени врати на гаражи и мазета. Старайте се да не разгласявате в социалните мрежи за вашето отсъствие, а нека за него да знаят само най-близките. Предупредете и съседите си да са бдителни и ако чуят съмнителен шум от апартамента ви да подадат сигнал на телефон 112.

Ръководствата на ОДМВР и РДПБЗН в Пазарджик пожелават на всички граждани и гости на областта спокойни, безгрижни, усмихнати и изпълнени с щастливи мигове Великденски и Гергьовски празници!