Българските планини са живописно зелени, богати с красиви езера и бистри реки, с разнообразие от растителни и животински видове. Спиращите дъха гледки и удивителните природни дадености привличат туристи от цялата страна и от чужбина.

Сред най-посещаваните и харесвани места у нас е емблематичната Рила планина. Тя попада в рамките на едноименния национален парк, който е един от трите защитени района със специален статут, където флората и фауната са под защита на закона, за да се съхрани биоразнообразието в страната.

За да усети зареждащата енергия на планината, човек трябва да я опознае отблизо. Екомаршрутите в Рила водят до забележителни културни и природни забележителности. Тук могат да се разгледат Седемте рилски езера, да се покори най-високия връх на Балканския полуостров – Мусала, да се посети високия язовир Белмекен, съвсем отблизо да се видят обитателите в Парка на танцуващите мечки, както и да се стигне до най-големия манастир у нас – Рилския манастир.

Седемте рилски езера са едни от най-посещаваните туристически дестинации. Те са ледникови образувания, разположени между 2100-2500 метра надморска височина. Езерата носят имената Сълзата, Окото, Бъбрека, Близнака, Трилистника, Рибното и Долното. Включени са сред 100 туристически обекта на България.

Друг емблематичен обект в Рила е връх Мусала. Първенецът на Балканите се извисява на 2925 метра, което го нарежда на шесто място в Европа. Независимо от разположението си Мусала е предпочитано предизвикателство от всички планинари и ежегодно нагоре се отправят стотици туристи. Само с 11 метра разлика под него остава връх Вихрен. Пиринският лидер е втори по височина в родната класация.

Не по-малко вълнуващо е изкачването до най-високия язовир с насипна стена на територията на Балканския полуостров – Белмекен. Той се намира по течението на Сестримска река, разположен е на  1923 метра надморска височина. Наречен е на едноименния връх Белмекен, който също е екстремно преживяване за катерачите със своите 2626 метра височина. Този район е един от най-живописните в Рила, намиращ се на  разстояние от около 150 километра от столицата София.

Паркът на танцуващите мечки е атракция, която не бива да се пропуска в Рила. Там е домът на защитените кафяви мечки, създаден по инициатива на две природозащитни организации през 2000 година. Паркът се намира в близост до град Белица. От населеното място до природния резерват са само 12 километра. Напълно безопасно и отблизо посетителите могат да се запознаят с навиците и начина на живот на животинския вид. В парка са обособени места за отдих на туристите, на тяхно разположение са и два  информационни центъра.

Поклонническият туризъм в региона включва най-голямата света обител в България  – Рилския манастир. Той е със статут на национален паметник на културата и важна роля в историята на страната. Рилският манастир е на по-малко от 120 км от София.

Защо да предпочетем планината?

Доказано е, че престой на височина над 2000 метра води до увеличаване на броя на червените кръвни телца в човешкия организъм. Поради тази причина много от спортните бази са изградени именно в планината. През всички сезони тя предлага уникални възможности за спорт и отдих, а и тук се постига максимален релакс.

Чистият въздух, природните красоти и спокойствие карат туристите да избират пътя нагоре към височините, за да се откъснат поне за няколко дни от забързания градски ритъм. Планинските хижи са удобни места за отсядане и почивка по време на екопоходите.

Отличен вариант е също така отсядането в близък хотел, откъдето да се правят преходи сред природата. Банско е любимият курорт на родни и чужди туристи, защото освен че градът пленява с гостоприемство и атмосфера, оттам лесно се достига до повечето забележителности в района. Мястото е идеалният начин да се опознаят едновременно националните паркове “Рила” и “Пирин”, както и двете едноименни планини.

 

Снимки: Лъки Банско