Заместник областният управител Петя Цанкова приства на тържественото честване на 146 години от Априлското въстание в Стрелча, снощи. С пламенна възстановка „Смърт или свобода“ на историческите събития от 1876 г., стрелчани пресъздадоха подготовката, обявяването и участието на местните жители в Априлското въстание.
Тържествени слова произнесоха кметът на Стрелча Георги Павлов и вицепремиерът и министър на околната среда и водите Борислав Сандов. Официални гости на тържествата бяха представители на институции и почетни граждани на Стрелча.
В Историческия музей в град Стрелча жителите и гостите на града могат да видят изложбата „Светиите от Април 1876-та.
Хора от цялата страна пристигат в Панагюрище от сутринта, за да се преклонят пред подвига на героите от Априлската епопея. 

Отбелязването на годишнината започна с общоградско шествие, което пренесе Светините на Април от историческия музей до площад „20-ти април“. Стотици българи от цялата страна и жители на Панагюрище наблюдаваха възстановката на събитията отпреди 146 години от обявяването на Априлското въстание – с камбанен звън от историческата църква „Свето Въведение Богородично“ до отбраната на Панагюрище.  На площад „20 април“ бе извършен ритуалът по издигането на националното знаме.