До 8-и юни ще бъдат обявени резултатите от днешните матури по български език и литература, съобщиха от Министерство на образованието. Пазарджишките зрелостници и връстниците от цялата страна писаха върху темата:“Споменът – скръб и утеха“ –  в елегията „Аз искам да те помня все така“ на Димчо Дебелянов.

Дебелянов е любим автор на голяма част от абитуриентите и темата не ги е затруднила особено, разказаха възпитаници на ЕГ“Б.Брехт“ в Пазарджик. Повечето от тях се надяват да получат отлична оценка.

„Тежестта на думите“ е формулировката за есето. Младежите имаха 120 минути, за да създадат текст с обем до четири страници. Съчинението е върху изучавана творба. То предполага зрелостниците да разкодират ключовите думи в заглавието и да интерпретират зададената тема спрямо текста на произведението. От тях се очаква да формулират ясна теза, да я аргументират, да коментират използваните изразни средства.

Темата за есе не е обвързана с конкретен литературен текст и при нейното интерпретиране няма ограничения. В първата част на матурата по български език и литература се наблегна върху прилагането на книжовните норми и четенето с разбиране. Във втората част се изискваше познаване на изучаваните литературни произведения и способност за тяхното тълкуване. В една от задачите се очакваше зрелостниците да открият темата в откъс от неизучавана творба, а в друга – да съпоставят интерпретацията на една и съща тема в изучаван и в неизучаван текст.