Състезателите по плуване и децата от школите по плуване в Пазарджик вече имат две бази на открито в спортен комплекс „Балона“. Кметът на града Тодор Попов спази традицията, създадена при откриването на големия басейн през септември миналата година и бе сред първите, които скочиха в новата придобивка.

Малкият басейн е с размери 25 на 25 метра и дълбочина от 1,20 до 1,60 м, което позволява използването му от по-малките посетители. Подгряването на басейна се извършва със слънчеви колектори, а в по-студените дни и с газови котли до достигане на необходимата температура.

Басейнът е предназначен основно за ползване от спортните клубове, но ще бъдат допускани и граждани, в определени за това коридори и по определен график. Осигурени са и спасители, които да се грижат за сигурността на ползвателите.

„Бързо измина една годинка и ето, че отново сме изправени пред едно приятно задължение, малкото басейнче завършва цялостния облик на този комплекс, силно се надявам, че с реализацията на този проект, децата ще имат страхотни условия да плуват на открито през летните месеци и второ, все повече деца ще се запалят и родителите ще ги запишат на плуване, защото в крайна сметка това е нашата най-важна цел, да осигурим добри условия на нашите деца да спортуват.

Радвам се, че най- после големият басейн има този завършен вид: сложихме коридорите, сложихме трупчетата за скачане, само трябва да заредим масичките за съдиите и вече ще отговаряме на всички стандарти, и тук да  могат да се провеждат всякакви състезания по плуване от националния спортен календар.

И още нещо важно да уточним, от следващата седмица, искам да уведомя и всички спортни клубове, тъй като трябва да се направи неотложен ремонт на закрития басейн. Искам да помоля, от понеделник, всички тренировки от закрития басейн да се преместят тук. Това ще продължи месец и половина. Направете необходимото да се стиковат графиците, за да си провеждате традиционните тренировки тук, а в края на август ще се върнете в закрития басейн.

Този басейн, от понеделник ще работи и  за граждани, но искам да отворя една скоба, тези басейни не са градски плаж. Тук ще идват хора, които ще плуват, те ще имат два коридора.

Догодина ни очаква това предизвикателство да имаме градски плаж, въпреки че собствеността не е наша. Тази територия е предназначена само за плуване на нашите отбори и спортуващи граждани, тук не е градски плаж.“ – заяви по време на откриването Тодор Попов, като подчерта, че вместо да реже лента предпочита да преплува новата придобивка. Това се случи в компанията на малките плувци от СК“Шампион“.

Освен нов басейн комплексът има и стрелбище, което е с размери 10 на 12 метра. То е предназначено за клубовете по петобой и биатлон, чиято подготовка го изисква. Финансирането на целия комплекс е изцяло общинско.