„Ден на розовската ягода“ ще се състои тази неделя в летовище „Розовски вриз“, съобщиха от кметството в Розово. Дълги години ароматните розовски ягоди са били основен поминък на местното население. Празникът се чества всяка трета неделя на юли. Тогава жителите на селото се събират на традиционен събор в местността „Розовски вриз“. Местността се намира на 7 км от село Розово и е известна сред туристите като място с чисти въздух, бистра вода и красива природа.

Историята на Розово започва през ХVII в., когато в землището на днешното село се преселват бегълци от старото селище Преврен, което често ставало жертва на набези на кърджалийски банди по това време. Към тях се присъединили и няколко семейства бегълци от Костурско, по време на преселението през 1791 г. Името на селото тогава е Чанакчиево. Храмът „Свети Атанасий“ в селото е вдигнат през 1861 г.

Снимка: Даниела Мерджанова

Преди да се образува сегашното село около Розово е имало друго населено място, в местността „Пирийца“. Наоколо е пълно и останки от крепости, които са играли важна роля в отбраната на Родопите през Античността и Средновековието.

Името на селото идва от огромните гюлови ниви, които го опасвали околовръст и дълго време давали основен поминък на населението му. В по-късни времена хората започнали да отглеждат и ягоди, които виреят изключително добре в подножията на Родопите. Ето защо така е наречен и празникът, който предстои в неделя.

Освен традиционните сергии с храни и стоки за бита, посетителите ще имат възможност да чуят и местни самодейни състави, които ще представят своите репертоари.