При закупуването на гейминг компютър, трябва да сте добре запознати с характеристиките и изискванията на игрите, които смятате да играете на него. Разликата между гейминг моделите и тези, които не са специално за това, е основно в мощността. Тези, които служат за игри, са доста мощни в сравнение с останалите. Настолните варианти са предпочитани пред лаптопите, защото можете да намерите бюджетен геймърски модел, който да е достатъчно добър за супер гейминг изживяване. 

Какво трябва да търсим в гейминг компютъра

Има няколко фактора, които са важни за направата на този избор и от Ozone.bg ще ни помогнат с няколко насоки. Ето ги и тях:

Видео карта – е най-важният компонент в игралното PC. Тя има по-голямо влияние върху това колко кадъра в секунда (FPS) вашата машина ще произведе. А колко кадъра ви трябват? Отговорът е лесен – колкото повече, толкова по-гладък ще бъде геймплея и ще виждате по-подробно. Необходимият минимум за по-масовите игри е 60 FPS. FPS обаче зависи и от различните модели монитори и скоростта им на обновяване. Ако честотата му е 60 Hz, а видеокартата ви раздава 200 FPS в играта, тогава пак ще видите само 60 FPS. Ето защо, за да получите FPS повече от 60 на монитора, трябва да закупите такъв с честота на обновяване 120, 144, 165 Hz или повече.

Има няколко фактора, които са важни за направата на този избор и от Ozone.bg ще ни помогнат с няколко насоки. Ето ги и тях:

  • Видео карта – е най-важният компонент в игралното PC. Тя има по-голямо влияние върху това колко кадъра в секунда (FPS) вашата машина ще произведе. А колко кадъра ви трябват? Отговорът е лесен – колкото повече, толкова по-гладък ще бъде геймплея и ще виждате по-подробно. Необходимият минимум за по-масовите игри е 60 FPS. FPS обаче зависи и от различните модели монитори и скоростта им на обновяване. Ако честотата му е 60 Hz, а видеокартата ви раздава 200 FPS в играта, тогава пак ще видите само 60 FPS. Ето защо, за да получите FPS повече от 60 на монитора, трябва да закупите такъв с честота на обновяване 120, 144, 165 Hz или повече.
  • Процесор – вторият най-важен елемент е процесорът. Това е най-важният компонент за изчислителни задачи и създаване на съдържание. Производителността му зависи от броя на ядрата, нишките и архитектурата. С всяко поколение тези качества се подобряват, затова препоръчваме да си купите гейминг компютър с процесор от най-ново поколение.
  • Памет – за да може избраната от вас машина да съхранява всички игри и те да вървят без проблеми, е нужно да има добра памет. Най-добрият вариант е да инсталирате пакет SSD + HDD. На първия ще има система, програми и игри, а на HDD ще има данни, които не са тежки за устройството – като документи, изображения, видео и аудио файлове. Колкото до оперативната памет, препоръчително е машината да е с двуканална RAM памет, съобразена с максималната работна честота на дънната платка.

Други важни фактори при избора на гейминг компютър

гейминг компютри

Вашето PC за игри освен изброените по-горе характеристики, трябва да има и добро захранване и охлаждане. Един от основните параметри на електрозахранването е енергийната му ефективност. Колкото по-висока е тя, толкова по-малко ще се нуждае от охлаждане. Има сертификационна програма 80 PLUS, според която захранващите устройства с енергийна ефективност от най-малко 80% при натоварване от 20%, 50% и 100% отговарят на стандарта. Има няколко сертификационни нива: 80 Plus, 80 Plus Bronze, 80 Plus Silver, 80 Plus Gold, 80 Plus Platinum и 80 Plus Titanium. Колкото по-високо е нивото, толкова по-висока е енергийната ефективност на електрозахранването. 

Какво трябва да знаете:

  1. Захранването влияе и на нивото на шума. Колкото по-голям е захранващият резерв, толкова по-малко натоварване получава гейминг компютъра и толкова по-малко охлаждане ще се изисква. Вентилаторът в този случай ще работи доста по-тихо.

 

      2. Охлаждането влияе и на нивото на шума. Колкото по-големи са вентилаторите по размер, толкова по-малко обороти правят и толкова по-малко шум издават. Охлаждането се избира в зависимост от процесора, той трябва ефективно да го охлажда, дори при пълно натоварване.

 

       3. Корпусът се избира по външен вид, размер и вентилационна система. Колкото по-добре минава въздушният поток, толкова по-малко вентилаторите са заредени и шумни.

 

Добро допълнение за гейминг компютрите са аксесоари като клавиатура и мишка със светещ механизъм. Това е предпочитание на любителите на игри, с което могат лесно да се ориентират за различните видове комбинации при изпълнението на команди.