Пожарът в иглолистната гора между пазарджишките села Лесичово и Калугерово е локализиран, съобщи говорителят на ОДМВР – Пазарджик – Мирослав Стоянов. Това се случи благодарение на всички, които се включиха в гасенето от професионалисти до доброволци, които са пристигнали включително и през нощта, за да участват в спасяването на гората.

Още от сутринта на терен са и хеликоптерите, които пристигнаха за първи път вчера, като вертолетът от авиобаза Крумово има съществен принос в локализирането на пожара. Многократно от сутринта до момента той е облитал района на пожара и е изливал вода, като пилотът е бил придружен от представител на пожарната.

На място има тежка техника на частни фирми и на пожарната от София, които направиха просеки и локализираха огъня. Няма опасност за хората от Калугерово и Лесичово.

„Обстановката се нормализира. Пожарът е локализиран след тридневни усилия на огнеборци, служители на горско стопанство, доброволци. Безценната помощ от авиобаза Крумово с два хеликоптера е неоценима. Радвам се, че институциите работат рамо до рамо и добрата и бърза комуникация дава успешни резултати. С благодарност и към колегите, които откликнаха на призивите ни и изпратиха доброволните формирования към общините . В момента работат продължава, но сме оптимисти за добрия край на ситуацията.“ – заяви и кметът на Лесичово Серьожа Лазаров.