Състезателите на СК „Кодокан“ и Спортното училище – Радина Сербезова, Христо Вълков и Мариян Палев присъстваха на тържественото откриване на  Европейския олимпийски фестивал в Банска Бистрица, Словакия. Заедно с тях е и треньорът им Виден Василев. Те са част от националния отбор по джудо, който ще представя страната ни на форума.

Летните и зимните европейски младежки олимпийски фестивали са насочени към млади атлети от цяла Европа. Могат да участват спортисти на възраст между 14 и 18 години, номинирани от своя национален олимпийски комитет, който е член на Европейските олимпийски комитети (ЕОК). Приблизително 3 600 участници се включват в летните фестивали, а в зимните – около 1 600.
Ако не си спортист, можеш да участваш в ЕМОФ като доброволец на някой от фестивалите. Това е прекрасна възможност да придобиеш опит с организирането на голяма проява, т.е. да подобриш своите професионални умения, като в същото време ще срещнеш хора от други европейски страни.

Фестивалът следва схемата на олимпийските игри: има церемонии по откриване и закриване, олимпийският огън гори по време на целия фестивал, националните химни се изпълняват в чест на победителите, вдигат се знамената на страните на медалистите.
Зимният фестивал включва десет олимпийски спорта: ски алпийски дисциплини, биатлон, ски бягане, кърлинг, фигурно пързаляне, хокей на лед, шорттрек, ски скокове, сноуборд и северна комбинация. Летният фестивал включва единайсет олимпийски спорта: художествена гимнастика, лека атлетика, баскетбол, колоездене, кану-каяк спринт, хандбал, джудо, плуване, технис, волейбол и борба.