Общинските съветници взеха решение за изграждане на параклис „Свети Никола“ в Мало Конаре. Това стана днес по време на редовното заседание за месец юли. Идеята за изграждане на православен храм в местността „Баталите“, до гробищния парк на селото е възникнала преди повече от десет години. Инициативата е внесена в деловодството на Общинския съвет от председателя на Инициативния комитет – Георги Халачев.

Дълги години в местността „Баталите“ на мястото, където е поставен оброчен камък, жителите на с. Мало Конаре са празнували традиционния събор, който се организирал на 9 май, летния Свети Никола. Историята на селото разказва за жестока пандемия – болестта чума, която отнела не малко човешки животи. За да се спасят жителите поставили оброчен камък и всяка година правели курбан, за да се избавят от тежки болести. Построяването на параклиса ще напомня за онези трудни години за селото, но и за веселието по време на съборите. Ще ни даде възможност да се преклоним пред паметта на миналото, но и ще ни помогне по-лесно да приемаме предизвикателствата на настоящето и бъдещето.

За реализирането на този проект в с. Мало Конаре, Община Пазарджик, е създаден Инициативен комитет в състав: председател: Георги Халачев и членове: Величка Дъбова, Димчо Караиванов; Златка Темнилова и Зоя Пенова. Стартира и подписка в подкрепа на гражданската инициатива за изграждането на този параклис. За проекта има изготвен Технически проект вх. № 09-00-213/17.06.2021 г., съгласуван от гл. арх. на Община Пазарджик.