„Днес събота , 06. 08. 2022 година, пътят за курорта „Свети Константин“. Последствията след еуфорията, дошла после употребата на нашумелия „РАЙСКИ ГАЗ“ … !?“ – тези две изречения на пещереца Иван Николов и придружаващите ги снимки на килната на една страна дървена беседка, както и над двадесет патрончета от райски газ се превърнаха в тема за обширна дискусия във Фейсбук. 
Снимки: Иван Николов

Райският газ се превърна във водеща тема през последните седмици. След няколко инцидента с тийнейджъри, макар и със закъснение властите взеха мерки срещу опасния продукт. В края на юли Парламентът забрани продажбата на райски газ на непълнолетни и употребата му в закрити обществени места. Промените предвиждат забрана за продажбата на райски газ и пълнители с него, включително и онлайн, на лица под 18-годишна възраст, на територията на детски градини, училища, общежития за ученици, лечебни заведения, на спортни прояви и обществени мероприятия, организирани за деца и ученици, както и в закрити обществени места. На тези места се забранява и употребата райски газ. Единствено се прави изключение за продажбата и употребата за медицински цели и за хранително-вкусовата промишленост на закрити места.

Въвежда се и глоба при нарушение на забраната за продажба – за физическите лица от 800 до 1500 лв., а при повторно извършване – от 1500 до 3000 лв. Когато нарушението е от едноличен търговец или юридическо лице, санкцията е от 3000 до 6000 лв., а при повторно нарушение – от 5000 до 12 000 лв.

Райският газ стана много популярен сред младите не само в България, но и в цяла Европа. В медицината той намира приложение от над 200 години и до днес активно се използва в анестезиологията за въвеждане и извеждане на пациент в пълна упойка или за поддържането на обща упойка. Стоматолозите, особено в Западна Европа и САЩ, също често използват диазотен оксид, особено при по-неспокойни пациенти.

Забавлението, което предоставя райският газ, приключва бързо, но ефектите от прекалената употреба може да са трайни. Според медици консумацията на 5 до 10 капсули за месец не е вредна. В комбинация с алкохол и наркотици обаче райският газ може да предизвика трайни щети на нервната система и дори парализа.

В Нидерландия все повече младежи споделят, че използват по над 50 флакона райски газ дневно, което води до натравяния. Флаконите, които подрастващите използват, за да вдишват райски газ, се продават свободно по магазините в страната, където може да се купи и голям пакет с 200 бройки срещу 50 евро.

При вдишване на райски газ, кислородът в организма се измества, което може да доведе до липса на достатъчно кислород в мозъка и може да се стигне до частични парализи или дори трайни физически увреждания. Двама души в Дания са починали след употреба на райски газ в последните 2 години.

Редица заведения в Дания искат да се въведат регулации за продажбата на райски газ. Според властите в Копенхаген, оплакванията за натравяния с диазотен оксид зачестяват. По-често се наблюдават и панически атаки, измръзвания и дълготрайна загуба на концентрация след употреба на райски газ. Здравните власти в Дания обмислят да въведат възрастова граница за продажба на капсулите.

Мнението на анестезиологът д-р Иван Колчаков – ТУК

Медиците у нас също са категорични, че риск при вдишването на райски газ има, като може да доведе до увреждане на дихателните пътища, сърдечно-съдови и неврологични проблеми. В ефира на NOVA анестезиологът д-р Ясен Грозев обясни, че неврологичните последици могат да вкарат пациента в болница. По думите му при медицински манипулации райският газ се подава в много точни съотношения заедно с кислород, а при приемането му от флакон поглъщането на кислород временно спира и това е особено опасно.

Изключително вредно е райският газ да се комбинира с други упойващи вещества и алкохол, тъй като може да се стигне до припадък и до кома. Такива случаи имаше през последните дни с тийнейджър в Слънчев бряг, който колабира след употребата на райски газ. Другият такъв случай е на момче, което бе комбинирало консумация на алкохол и райски газ в дискотека в Правец и беше откарано по спешност в токсикологията в столичната болница „Пирогов“.

Психолозите също се притесняват от прекалената употреба на райски газ. Да се развие физическа зависимост към диазотният оксид е невъзможно, не така обаче стоят нещата с психологическата зависимост към упойващите му свойства. Според психолога Даниела Димитрова райският газ попада в списъка с наркотични и психоактивни вещества.

Същевременно обаче диазотният оксид може да се използва и като лекарство срещу депресии, уточняват медицински експерти. Според проучване при едночасови процедури при пациенти с депресия е постигнат незабавен ефект, който продължава до седмица. Твърди се, че райският газ действа по подобен начин на конската упойка или наркотика кетамин.

Изглежда интересът на младите към алтернатива като райския газ води до спад на желанието им да употребяват по-вредни субстанции. Според проучване на Центъра за изследване на наркотиците към Университета „Гьоте“ младите хора вече не пушат толкова цигари, не употребяват толкова марихуана и пият по-малко отпреди.

 

По материали от actualno.com