Все повече българи си купуват вила на крайбрежието на Егейско море в Северна Гърция. Едно от най-предпочитаните места е селцето Паралия Офринио, което само до преди двадесетина години не е било спохождано от множество туристи. Една от причините е каменливия плаж. От седем години насам обаче българската лятна инвазия набира скорост, а цените на недвижимите имоти в района са приемливи и за неособено богати хора. Стойността на къща с двор или апартамент в бързо никнещите двуетажни сгради е колкото струва и подобен имот в Пазарджик. С малката разлика, че ако не ползвате вилата си можете да я давате под наем. Така инвестицията ви ще се изплати са десетина лета, а вие ще си почивате в собствен дом.

„Все повече българи идват в Офринио“ – разказва сервитьорът Манолис докато очаква поръчката ни. „Мисля, че е време вече да започна да уча български, защото много от вашите хора, особено по-възрастните не говорят английски. Това не е голям проблем, но си мисля, че ако знам български за всички ще бъде по-добре.“ До момента е усвоил думата „благодаря“.

„Българите са по-шумни от гърците.“ – оплаква се възрастна жена от Офринио, която е на плажа заедно със съпруга си. „Скоро до нашата къща направиха малък хотел и откакто го има през лятото е трудно да се спи. При нас има закон, след десет часа вечерта не трябва да се вдига шум. Но много млади хора не го спазват и се налага понякога да викаме полиция, за да може всичко да е спокойно. Другото, което не ми харесва е, че много се цапа. Не само селото, вижте плажа. Българите като цяло са добри хора, но наблюдавам, че много майки с деца не си чистят след като са били на плажа. Остават хартии, опаковки от напитки, понякога и памперси. Хората, които поднасят напитките на плажа не са чистачи. Местните си знаят, идват като в собствения си дом. Каквото завариш, това оставяш. Хубавото е, че през лятото селото оживява. И това помага на местните търговци. По – рано нямахме толкова много супермаркети, нямахме „Мацутис“. Сега и те са тук благодарение на туристите. Преди десет години идваха предимно германци, от пет-шест години започнаха масово да идват българите, а от три години и румънци. Много българипостроиха хотелчета и персоналът им е български. Но тук и без това има недостиг на работна ръка. Хубаво е да споделяме брега, но най-хубаво е да го пазим и да държим на правилата.“ – допълва кира Елени. По думите ѝ в селото постоянно живеят малко над осемстотин човека. Повечето са пенсионери, по време на сезона идват над петнадесет хиляди души.

Покрай побългаряването на Офринио започват да се развиват и съседните му селца. Плажът ни среща и с българка от София. Тя разказва, че от три години има къща в съседното Орфано. Всяко лято от тогава насам се редуват със семейството на сина ѝ. „Понякога идвам аз с внуците, понякога те със снахата. Скоро внуците ще започнат да идват и сами, защото тази есен големият ще стане пълнолетен. Много сме доволни, само едно е лошото, че започнаха много българи да идват тук. Когато си купихме къщата не бяхме толкова много, а сега – все едно, че сме в Китен. Всеки, когото срещнеш говори български. Не сме по-лоши от гърците, сред тях също има много мундари. Понеже съм постоянно на плажа мога да ви кажа, че има българи, които са по-дисциплинирани от германците. Вежливи, усмихнати, отзивчиви. Смятахме, че къщата ще я даваме под наем, но решихме да не го правим. По-добре е да си я стопанисваме сами.“

Много от българите сдобили се с имот тук предпочитат да го дават под наем. Това се случва с помощта на местна агенция за недвижими имоти и сайтове като Booking. Много често се случва хората да влязат и в директна връзка със собствениците когато пристигнат тук и така да си запазват място за следващото лято.

Офринио е разположено е на 64 километра югозападно от град Кавала и на 20-ина от Аспровалта. От плажа гледката е третият ръкав на Халкидики, където е Атон (Света гора). Селцето привлича с дългата си плажна ивица – 17 километра. За съжаление плажът е смесица между фин пясък и камъни, но пък за сметка на това е поддържан и е чист. Името на селото в превод на български е Долна локвица.

Офринио има няколко пекарни, в които може да опитате традиционни гръцки закуски, различни плажни барове, където да се скриете от силното слънце, отпивайки фрапе, както и множество таверни, в които да се радвате на типични за южната ни съседка ястия, предимно пресни морски дарове. Има свободни зони, в които може да опънете хавлии и да поставите чадър, въпреки че това е напълно безсмислено, тъй като има много плажни барове, където срещу минимална консумация ще получите шезлонг и чадър безплатно.