Велинградското село Драгиново е домакин на първия по рода си фолклороен фестивал, включен в националния културен календар. Събитието бе открито пред пред многобройна публика на специална сцена в центъра на селото.
Приветствия към участниците и организаторите за съхраняването и популяризирането на българския фолклор, за амбицията да превърнат това културно събитие в традиционно с участието на все повече състави, отправиха областният управител Трендафил Величков, кметът на община Велинград д-р Костадин Коев, главният мюфтия Мустафа Хаджи, председателят на общински съвет Велинград Любомир Перчинков. Кметът на Драгиново Бисер Маджиров даде началото на Първия национален фолклорен събор “Драгиново- 2022“ и не скри вълнението си, че за всички жители на селото това е една дългоочаквана и вече сбъдната мечта.
Официални лица на събитието бяха още общински съветници, кметове на кметства, инж. Радка Енчева – Кочева- ръководител на РЕКИЦ „Читалища“-Пазарджик.
Празничната програма започна с изпълненията на гайдарски състав „Страхил войвода”-с. Варвара, водени от Иван Семерджиев от НК „Традиция“- РК „Родочани“ с голям български трибагреник в ръка. Участието на Неврокопски ансамбъл за народни песни и танци- гр.Гоце Делчев внесе много настроение на препълнения център, силни аплодисметни заслужиха и изпълненията на домакините от Ансамбъл за автентичен фолклор при НЧ „Методий Драгинов-1936”.
Гвоздеят в първата вечер от фестивалния ден бе Райна, която огласи селото с народните си излълнения и вдигна всички на кръшно хоро. Пищна заря озари небето над с.Драгиново.
Днес от 10:00 часа на сцената се изявяват самодейни групи за народни традиции и обичаи, певчески, танцови, инструментални ансамбли и клубове за изворен фолклор, както и индивидуални изпълнители на народно творчество. Очакват се над 30 самодейни групи с певци, танцьори, разказвачи, от различни региони на страната.
Националният фолклорен събор “Драгиново – 2022“ цели съхраняване и популяризиране на българското народно творчество – онова от извора, с непреходната сила на българските корени и дух. Няма конкурсен характер, но авторитетно жури ще отправя поощрения и препоръки към изпълнителите. Организаторите са предвидили грамота и приз за всички участници в програмата.