Световноизвестният Христо Стоичков, олимпийската шампионка Мадлен Радуканова и кметът на Пазарджик Тодор Попов са тримата нови носители на званието „Почетен факлоносец на мира“, учредена от Пробега на мира. Всеки от тях получи медал от миналогодишната носителка Ивет Горанова.

Смисълът на наградата „Почетен факлоносец на мира“ е да се насърчават хората, които влагат безкористно талантите и енергията си в служба на каузата на мира, проявите на сила на духа, състрадание и доброта, които помагат за превръщането на нашия свят в единен дом на мир и хармония. По-известни носители на отличието са Карл Люис, архиепископ Дезмънд Туту, Били Джийн Кинг и др., а от България: Николина Чакърдъкова, Даниела Кънева, Йордан Йовчев, Теодосий Спасов, Евгени Иванов, Ивет Горанова и др.  Основател на „Пробега на мира“ е Шри Чинмой. Той създава тази инициатива през 1987 г.

Събитието се организира от Община Пазарджик, организацията „Пробег на мира“ и Асоциация „Докосни дъгата“ и съдествието на Министерството на отбраната.

Церемонията бе съпътствана от много пищност. На пл. „Константин Величков“ видяхме представителни части на всички видове войски от Българската армия, които символизираха желанието на страната ни да живее в мирен и спокоен свят, в когото работата на военните е да участват само като пазители на тържествата посветени на световния мир.

Връчването на наградата бе предшествано от кратко видео-представяне на носителите ѝ. Олимпийската шампионка и носителка на званието за миналата година – Ивет Горанова връчи почетните медали на новите факлоносци, ето какво каза футболната легенда в отговор на това.

 

Връчването на наградата стана пред очите на стотици пазарджиклии и дипломати от седем посолства, причината за визитата им днес в Пазарджик е първата копка на Градината на Света, която ще заеме източната част на острова „Свобода“.

След като слезе от подиума Христо Стоичков бе посрещнат с овации и бе поздравен от присъстващите на церемонията официални лица.

След него мястото пред микрофона зае олимпийската шампионка Мадлен Радуканова.

Ето какво сподели тя.

Третият „Почетен Факлоносец на мира“ е Тодор Попов, а повод за званието е именно Градината на Света, която ще бъде създадена в пазарджишкия парк – остров „Свобода“. Инициативата е подкрепена от над десет посолства в страната ни, идеята е в парка да намерят място цветя и дървесни видове, които са от цял свят. Цялата градина ще символизира желанието ни за мир и разбирателство между народите.

„Това не е признание за мен, това е признание за Пазарджик.“ – каза след церемонията Тодор Попов. „Нашият град вече се съизмерва с други, които имат визия за развитието си и правят необходимото, за да може хората не само да ги избират като място за живеене, но и да са горди от това.“

Снимка за спомен с участници в „Пробега на мира“ и бели гълъби сложиха край на церемонията на пл. „Константин Величков“, но не и на присъствието на Христо Стоичков и дипломатите от САЩ, Италия, Албания, Унгария, Иран и Катар в Пазарджик. Те тръгнаха към острова, за да присъстват на първата копка на „Градината на Света“.

Очаквайте репортаж от мястото.