Кметът: Най-добрият атестат за един човек на изкуството е неговото творчество

„Чудесен концерт, умни и талантливи са ни децата да са живи и здрави! Напълниха ми душата! Общината трябва по-често да прави тука концерти на нашите деца. Толкова е празнично и хубаво като видиш толкова много хора да се радват едновременно. Всички сме се затворили по къщите и апартаментите, само се тюхкаме и стягаме зимнината, а вижте колко малко е нужно на човек да му се отвори сърцето. Само малко музика, малко танци и песни! Много е хубаво! Поздравления за който е решил тука да е концертът. На простор! И още нещо, другата ми внучка е в читалище „Христо Ботев“, нека и те да изнесат концерт на площада.“ – думите принадлежат на една от многото баби дошли да видят днес внучетата си по време на концерта на възпитаниците на школите от ОДК – Пазарджик. Той се състоя на пл. „Константин Величков“ и с него бе даден старт на обучителния сезон в ОДК.

Първи на Тортата се изкачиха най-малките „Мистерии“, с вдъхновяващия си танц.

След това кметът на община Пазарджик, Тодор Попов награди ръководителите на съставите Вергиния Нешева, Любомира Попова, Елена Тетева, Радост Ангелова и техните възпитаници за отлично им представяне на национални, европейски, световни конкурси и състезания през изминалата учебна година.

„Радвам се да се видим скъпи млади приятели, родители и жители на нашия хубав град. Тук съм за да изразя своето уважение лично към нашите деца от ОДК, към възпитателите, към директора, към родителите, защото те са направили умния избор, техните деца да се занимават с различни видове художествено творчество. Трябва да ви кажа, скъпи родители, че и следващата година ще плащате 38% по-малко местни данъци и такси, защото децата ви танцуват и спортуват. Това е нашето отношение като местна общност към вас. Трябва да направим всичко възможно нашите деца да имат физическа и всяка друга активност. Ние се гордеем с това, което правите с труда, който полагате и с това, че много пъти сте ни карали да изпитваме чувство на гордост. Трябва да имате самочувствието на успешни млади хора. Ще ми бъде трудно да раздам 200 свидетелства, заради това ще поканя ръководителките на различните школи, за да наградим тях, а те ще получат и наградите за всички деца през нашата програма „Граждански импулс“. Тя дава т.нар. културен чек на всички наши заслужили хора, независимо от възрастта, ако правят нещо полезно.“ – каза кметът Тодор Попов.

Първа на сцената бе поканена Вергиния Нешева, ръководител на „Мистерия“. „Благодарение на нейните усилия децата постигат тези големи успехи, в нейно лице ние имаме един добър ръководител и треньор. Щастлив съм, че я убедихме да се захване и да успее. За мен е истинско удоволствие да ти връча този културен чек, букет и наградите за децата. Те са доста тежки, но успехът тежи. Не е за всеки успехът.“ – каза кметът Тодор Попов.

„Искам много да ви благодаря, защото се занимавам с това от времето на първия ви мандат. Извървяхме много дълъг път и искам да ви благодаря най-вече за страхотната подкрепа, вие казвате да се мерим с най-силните, а ние се борим със силните и постигаме успех всеки път. Искам да благодаря и на отсъстващата Рени Камберова за личното ѝ отношение към децата. Благодаря на отдел „Образование“ за подкрепата, благодаря, г-жо Табакова. Благодаря на цялата Община. Вие г-н Попов казвате да си изградим хубаво къщичката, мисля, че ние я строим все по-висока и все по – здрава. Благодаря!“

След това дойде ред на Любомира Попова, която е ръководител на школата по спортни танци „Диамант“ и „Меджикс“. „Да благодарим на г-жа Попова и момичетата, единственият начин да те уважават е да биеш и да побеждаваш!“ – заяви кметът. „Аз също искам да призная, че се вълнувам. Благодаря за възможността дае получим тези награди. За нас е голяма чест, че Община Пазарджик виждате и оценявате нашите успехи, за това, че благодарение на вас ние успяваме да участваме в престижни конкурси в чужбина и в България, и да печелим награди. Благодарим също така на г-жа Табакова от отдел „Образование“, на нашата директорка г-жа Спасова и зам.-директорка г-жа Андонова. “ – заяви Любомира Попова.

На сцената бе поканена и ръководителката на представителен танцов състав „Детство“ Елена Тетева и Стефан Василев – корепетитор на състава.

„Още един успешен тандем, които заедно правят много хубави неща от дълги години. Атестат за един човек, скъпи съграждани е неговата биография и това, което прави. Плодовете на неговия труд. За един човек по това можеш да съдиш – какво е направил и какво е постигнал. Така, че този наш красив тандем, толкова дълги години вече постига успехи, на всякакво ниво и прави така, че децата на нашия град да се запалят по танците и да поддържат нашата традиция жива. Само това, дори никакъв успех да не са постигнали, заслужава уважение! Да сте ми живи и здрави, благодаря за това, което правите, защото е важно за всички нас!“ – каза Тодор Попов.

„Стараем се да правим хубави танци за вас, пожелавам си децата ни да се утроят през тази учебна година.“ – каза Елена Тетева.

Дойде ред на Радост Ангелова, ръководител на школата по класически и модерен балет. „Дълги години работим с теб, радвам се, че правиш това, което те забавлява! Радвам се да ти връча този чек, бъди все така одухотворена и амбициозна!“ – пожела кметът Тодор Попов и връчи наградите.

„Благодаря за подкрепата, благодаря на организаторите на Община Пазарджик, на директорката, на г-жа Андонова!“ – отговори Радост Ангелова.

Последна на сцената бе поканена директорката на ОДК – Пазарджик Емилия Спасова. Кметът също ѝ поднесе личните си благодарности за дългата съвместна работа. „Скъпа, Еми! Мога да се обърна така защото работим заедно почти от времето на хан Крум. Емилия е страхотен човек, тя е мостът между Общината, децата и техните треньори. Тя прави така, че ОДК да създава този добър продукт, с когото всички се гордеем. Когато оставите децата си там, те се учат на дисциплина, на уважение към изкуството, да пазят традициите, да се социализират и работят в колектив. Това са важни неща, които остават за цял живот. Всички сме родители и времето, което прекарваме с децата си е все по-малко, гонят ни задачите по цял ден, когато ги оставите там те са някъде където ги учат на добри и полезни неща. Това е правено повече от двадесет години от тази жена и заради това искам да ѝ благодаря от името на всички вас.“

„Позволете ми от мое име и от името на ръководителите, на децата и техните родители да благодаря  за подкрепата, която оказвате на всички нас. Радостни сме г-н Попов, че продължавате да работите за развитието на децата на Пазарджик в областта на изкуствата и спорта, както и за данъчните облекчения на техните родители. Благодарим ви за предоставената възможност, нашите деца да се състезават с връстници, не само от България, а и от различни държави, не само на национални, но и на европейски и световни първенства.“ – каза Емилия Спасова.

Вижте цялата церемония по награждаването.

Вечерта продължи с концерт, в когото се изявиха всички деца от различните извънкласни форми на обучение.

Около 180 момичета и момчета получиха от  г-н Попов грамота и културен чек по програмата за поощрения „Граждански импулс“.