Директор „Човешки ресурси“ в „Асарел-Медет“ Бисерка Янева връчи стипендията „Лъчезар Цоцорков“ на Елена Благоева

Минно-геоложкият университет „Св. Иван Рилски“ отбеляза днес своя патронен празник. Компанията ни беше представена по време на събитието от директор „Човешки ресурси“ Бисерка Янева.

Студентката от МГУ Елена Благоева е тазгодишният носител на стипендията на името на проф. д-р Лъчезар Цоцорков. Тя се връчва всяка година от фондация „Асарел“ на най-изявения студент от висшето учебно заведение. Елена Благоева изучава специалност „Компютърни технологии в инженерната дейност“. Тя получи наградата си от Бисерка Янева по време на днешния празник, която ѝ пожела здраве и още много нови успехи.

Ректорът на МГУ „Св. Иван Рилски“ проф.д-р Ивайло Копрев поздрави първокурсниците по случай приобщаването им към гилдията на миньорите и геолозите и припомни думите на светеца-покровител на миньорите „Бъдете единни, имайте мир помежду си!” Тържеството на академичната общност уважиха ръководствата на водещите минни компании и представители на ресорните държавни институции.

Енергийният преход е най-голямото предизвикателство пред минния бранш

 

Интервю с Елена Благоева – студент в МГУ „Св. Иван Рилски“, специалност „Компютърни технологии в инженерната дейност“, носител на стипендията „Лъчезар Цоцорков“ за 2022 г. 

 

  • Защо избрахте Минно-геоложкия университет и тази специалност?
  • Като всеки един млад човек на крехката 18-годишна възраст, ще излъжа, ако кажа, че не се озовах на един кръстопът. Мисля, че за всеки на тази възраст е плашещо да осъзнае, че решението, което е напът да вземе, е в тясна зависимост с бъдещата професионална, лична реализация и удовлетвореност. Най-трудно се взимат решения, когато не си ограничен от нищо. Аз съм  човек, който се стреми да разгледа всяка една ситуация от различни ъгли. За Минно-геоложки университет „Св. Иван Рилски“ , научих още в много ранна възраст, тъй като леля ми и баща ми са инженери. Още от малка имах интерес към физика, математика и технологии. Не бях типичното момиче. Минно-геоложкият университет е бутиков университет, единственият, който предлага такава подготовка. Дава възможност да се докоснеш до всички сфери по време на следването. Ако трябва да кажа едно предимство, с което да подбудя интерес у младите, то ще кажа: средата. Средата, тъй като преподавателите са квалифицирани специалисти, но в същото време приятелски настроени и отзивчиви. Избрах специалността „Компютърни технологии в инженерната дейност“, тъй като първо това е една сфера, в която няма застой, съвременните технологии се развиват ежедневно, а аз съм от типа хора, които обичат да се развиват, да напредват и да растат. Втората причина, но не по важност е, че в минната индустрия има тенденция да навлизат все по-нови технологии, както и компютризирано управление на повечето процеси.

  • Според Вас какви са предизвикателствата и бъдещето на българската и световна минна индустрия?
  • Наскоро четох интервю по темата. Трудно е да се каже и определи с точност кое би оглавило челната позиция. Може би най-голямото предизвикателство пред минната индустрия е как би се справила с енергийния преход. Повечето компании са предприели някои стъпки. Мините по света изпускат по-малко въглероден диоксид във въздуха, тъй като инвестират във възобновяема енергия и електрифицират превозните средства в находищата.Броят на страните, заявяващи постигане на нулеви емисии през следващите години, расте стремглаво всеки ден. В същото време е необходим ефективен икономически път, водещ до чиста, динамична и устойчива енергийна икономика от възобновяеми източници като слънчева и вятърна енергия, вместо изкопаеми горива. Друг основен проблем е, че все по-малко млади хора се насочват и имат интерес към тази индустрия, тъй като имат нереалистична представа за индустрията като цяло. В това отношение Минно-геоложкият университет „Св. Иван Рилски“ се опитва и смятам, че успява да даде достатъчно информираност на своите студенти и млади хора относно това какво представлява минният бранш и да подготвя квалифицирани кадри.

  • Кои са най-важните предпоставки един млад човек да се реализира и да бъде удовлетворен в работата си?
  • На първо място бих казала личностно развитие, отговорност, упоритост и постоянство. Личностно разитие, защото хората сме личности навсякъде, не можеш да избягаш от себе си. Смятам, че личността е тясно обвързана с професионалното развитие. Колкото и да се опитваш да поставяш граница, вероятно се постига само фиктивна такава. Ако в личностната характеристика присъстват черти като „упоритост, отдаденост, честност, отговорност, справедливост, постоянство“, то такъв ще бъдеш и в работен план. Чрез възпитанието ставаш склонен към придобиване на навици, тук говорим за тези полезни навици, които могат да носят само дивиденти. И не на последно място – самокритичности правилна оценка, тоест, ако сте се порязала на нож, не обвинявайте ножа, а несръчността си. Ако трябва да уточня за себе си, удовлетвореността при мен идва, когато видя крайния резултат, само тогава човек може да си даде равносметка за положения труд и да бъде напълно удовлетворен
  • Какво знаете за „Асарел-Медет“ и с какво свързвате фигурата на покойния проф. Цоцорков?
  • Разбира се, в университета по време на своето обучение, преподавателите са се стремяли винаги да ни запознават с възможностите за кариерно развитие в бранша.Знам, че „Асарел-Медет“АД е дружество за открит добив и обогатяване на медни руди от находище „Асарел” близо до Панагюрище. Нуждата от мед за зелената икономика е от изключително значение, както и технологиите на бъдещето, които ще работят в полза на дългосрочното устойчиво развитие. Проф. Лъчезар Цоцорков, доколкото съм запозната, е един от учредителите на Българската минно-геоложка камара, като е и преизбиран за неин председател. Знам, че има активно участие и принос за устойчивото развитие на минната индустрия и поставяне основите на съвременен модел на социален диалог с миньорските синдикати, допринесъл за запазване на социалния мир в трудни за страната години. Освен това е допринесъл и със своята научноизследователска и развойна дейност.

  • За какво ще използвате стипендията? И защо смятате, че избраха Вас за нейн носител?
  • Ако трябва да бъда честна не съм мислила над този въпрос. Най-вероятно бих ги инвестирала в обучение или курс в технологичната сфера, за усъвършенстване. На втория въпрос, ще се опитам да погледна нещата от моята преспектива. През цялото си обучение до достигане на бакалавърска степен, винаги съм се стремяла да давам всичко от себе си, много от колегите, учейки фундаментални науки през първите 2 години, реагираха „Това не ми е интересно, няма да ми потрябва никъде“. Докато аз смятам, че всяко нещо може да бъде интересно и полезно, а и животът е колело и не знаеш в коя посока ще те завърти и какво ще ти предложи. Търсейки интересното и полезното във всяка сфера, ме доведе до отличен успех и познания, за да бъда подготвена.
  • За какво мечтаете?
  • Когато бях малка, мечтаех за много и различни неща – да стана лекар, адвокат или дори най-тривиалните неща, за които едно дете може да мечтае.Мечтите са това как се виждаме след постигането на дадена цел. Мечтая на първо място да продължа образованието си, което е първото стъпало към постигане на следващата мечта, а именно кариерното развитие. Движещата мечта е семейството, защото сам човек е за никъде. И все пак има една поговорка : „Внимавай какво си пожелаваш, защото може да ти се сбъдне“. Всяка една възможност или загуба дава началото на още други мечти след себе си.
  • Какви са бъдещите Ви планове за кариерно развитие?
  • От 2 години работя в Институт по информационни и комуникационни технологии към Българска академия на науките, който работи в приоритетни направления на тематична област „Информатика и ИКТ“. Има и разработки в сферата на минната индустрия. Бих желала, освен кариерно развитие, да продължа образованието си след придобиване на магистърска степен.
  • Бихте ли участвали в Стажантската програма на „Асарел- Медет“? Защо?
  • Разбира се! Аз съм човек, който обича да пробва, експериментира, да опитва и да се сблъсква с новости, защото това е възможност, от която човек може да придобие опит от квалифицирани практици на място. Стажантската програма на „Aсарел-Медет“ АД би ми дала възможност да се докосна до този бранш в детайли.