Текст и снимки: Държавен архив – Пазарджик
Читалище „Виделина“ в Пазарджик е основано през лятото на 1862 г. и бързо се утвърждава като главна структура на възрожденското гражданско общество в града. Създадено от Стефан Захариев, Кара Никола Ангелов и Станислав Доспевски, читалището става 13-то поред от 130 читалища, създадени през Възраждането.
Основната дейност на читалището е да събира пари за бедни ученици за закупуването на книжки, пособия, и облекло. Средства се набират от занаятчийските еснафи, от волни дарения на членовете на настоятелството, от пътуващи поклонници по хановете. Изработен е устав, запазен и действал през 1885 г. при възстановяване на читалището след Освобождението. В началото на 1863 г. е избрано постоянно настоятелство: Костадин Пенов – председател, Атанас х. Стоянов – подпредседател, Тома Ангелов – касиер, Костадин х. Спасов – помощник-касиер, Петър Г. Пенов – писар, Никола Петков, Петър Матакиев, Михо Стефанов и Димчо Шарланджиев – членове.
По инициатива на Георги Консулов през 1870 г. се поставя началото на театралната дейност в града. През 1870–1876 г. театралната култура навлиза в Пазарджик с пиесите: „Многострадална Геновева“ – първата постановка в салона на Главното училище, „Иванко“ от Васил Друмев, „Криворазбраната цивилизация“ от Добри Войников, „Светослав и Невенка“ – Константин Величков, „Разбойници“ – Шилер.
След Априлското въстание дейността на читалището временно е прекратена. На 18 ян. 1885 г. читалище „Виделина“ започва следосвобожденския си период на развитие. Избрано е настоятелство с председател Тодор Христович, касиер – Михаил Кръстев, библиотекар – Богдан Величков, секретар – Георги Стефанов. Като главна задача се поставя поддържането на библиотеката. През 1889 г. Главното училище е съборено и читалището остава без салон.
През 1892 г. от материала на Пазарджишкия павилион на Пловдивското изложение се изгражда временен читалищен салон на мястото на днешната читалищна сграда. Новата сграда на читалище „Виделина“ е построена между 1897–1904 г. на два етапа. Градската община отпуска безплатно място за строеж. Започва организирана благотворителна дейност за събиране на средства.
След завършване на строежа през 1904 г., Пазарджик е сред малкото градове в страната със собствена читалищна сграда с библиотека, читалня, театрален салон, гримьорни и бюфет. И през следващите години неговите граждани подкрепят дейността му. Получената материална помощ от дарения и завещания подпомага цялостното развитие на читалището.
Читалище „Виделина“ е стожер на културно-просветния живот в Пазарджик. Библиотеката, театралното, музикално и изобразително изкуство се зараждат и укрепват под стряхата му, за да се обособят по-късно в самостоятелни културни институти.
По повод 160 години от основаването на читалище „Виделина“ и днешния Ден на народните будители, във фоайето на сградата на отдел „Държавен архив” – Пазарджик са подредени витрини с архивни документи на читалището, които могат да бъдат разгледани до края на м. ноември.