Към 17:00 часа на 1 април 2023 г. са регистрирани 10 000 извършени теста на устройства за видеонаблюдение и видеозаснемане. Тестовете са реализирани от председателите на СИК, според предварително посочените указания. Към този час е получен сигнал и са подменени  общо 5 мобилни устройства: 3 в София град и по едно в София област и в гр. Пазарджик. Както бе предварително упоменато, в днешния ден има възможност за подмяна на мобилни устройства, в случай, че бъде установен дефект. В деня на изборите, на разположение на председателите на СИК, ще функционира контактен център за съдействие към МЕУ, за въпроси след приключване на изборния ден до края на обработването на бюлетините в цялата страна.

Ето и процентното разпределение на извършените тестове на мобилните устройства РИК – Пазарджик. Към 16:00 часа на 01 април 2023 г. са направени тестове в 65.04% от СИК – овете в областта.

Видеонаблюдението на процеса на броене на бюлетините и обработването на изборните протоколи след края на изборния ден в неделя – 2 април, ще е достъпно на интернет адрес: https://evideo.bg/. Това съобщиха от Министерството на електронното управление (МЕУ) на официалната си фейсбук страница. Всеки гражданин, който желае да наблюдава процеса по обработване на изборните книжа в дадена Секционна избирателна комисия (СИК) в страната, може да го направи на посочения сайт.

Към МЕУ е създаден Контактен център за съдействие по време на видеонаблюдението и видеознаснемането на обработването на бюлетините след края  на изборния ден, неделя – 2 април. Центърът ще бъде в готовност да отговаря на въпроси след приключване на изборния ден до края на обработването на бюлетините в цялата страна.

Контактният център ще подпомага единствено и само председателите на СИК, които изпитват затруднения и имат нужда от допълнителни указания за работа с устройствата за видеонаблюдение и видеозаснемане.

С поредица от информационни събития МЕУ представи процеса, чрез който ще се осъществи видеонаблюдението и видеозаснемането след края на изборния ден. Запознати бяха членовете на ЦИК, членовете на Консултативния съвет на ИКТ общността към министъра на електронното управление, представителите на политическите партии и медиите. Представена бе и интернет платформата  https://evideo.bg/, чрез която ще може да се наблюдава целия процес, и на която ще бъдат качени записите от видеозаснемането.