07deteСпоред специалистите децата на възраст от три до седем години трябва да поемат дневно около литър течности, като половината трябва да е вода. Когато отглеждаме малчугана у дома ние със сигурност знаем дали той е задоволил жаждата си, но когато това се случва в детската градина, няма как да бъдем сигурни.

Заради това попитахме учителките и лелките в няколко градини на града. Ето какво ни разказаха те – в менюто на децата задължително са включени около половин литър течности. Става дума за чай, нектар, прясно мляко или натурален сок. Водата се предлага тогава, когато самото дете сподули, че иска да пие.

Обикновено живителната течност се съхранява в диспенсър. Тя е минерална и съставът и е съобразен с възрастта на потребителите и. Задължително се следи уредът да бъде подменян навреме от фирмата – доставчик.  Това започнали да следят лелките след като по една от националните телевизии бил излъчен репортаж за неподменян с години диспенсър.

Има деца, които не искат да пият вода, доверяват лелките, малките предпочитали „безхолно“, „Кока кола“ или портокалов сок.

Малките са като попивателни, разказват грижещите се за тях жени. Те напомнят на родителите, че благодарение на децата им са запознати и с техните навици. Това по повод на портокаловия сок. Тригодишен момък доверил, че щом се пие портокалов сок „трябва да има и водка“. Друг пък държал чаят му да бъде в ниска стъклена чаша, защото „тате така си пие уискито“.

Децата консумират повече вода през лятото и то след игра. Напомняме им редовно да пият, защото се изпотяват и малкият им организъм се обезводнява доста по-бързо заради това, разказва една от лелките.