Пещерецът Спас Ташев бе изслушан от комисията, която трябва да определи новия шеф на Държавната агенция за българите в чужбина. Той е един от деветимата претенденти да заемат поста. До края на месеца Министерски съвет ще се запознае с доклада на комисията относно представянето на кандидатите.

Спас Ташев е на 47 г., докторант по демография и статистика към БАН, магистър по международно икономическо сътрудничество от УНСС, завършен курс по дипломация от Дипломатическия университет към МВНР, била е директор на българския Културно-информационен център в Скопие, бил е зам. председател на ДАБЧ, автор на множество публикации.

Останалите кандидати за поста са:

Ангел Маринков, 39 г., магистър по национална сигурност и отбрана, завършил Военната академия „Г. С. Раковски“, работил 14 години в ДАБЧ, главен експерт, референт за ОНД и Балканите.

Борис Борисов, 42 г., магистър по право и по история и география към ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“, понастоящем докторант към ВТУ по специалността „Конституционна история на Балканските държави“, главен редактор на културно-просветния вестник „Охридска България“, организатор на събития за историческите български общности, юрист-консулт на Фондация ВМРО

Виктория Маркова, 40 г., бакалавър по икономика от Станфорд, магистър по компютърни науки от университета в Сан Франциско, дългогодишен опит в IT сектора в САЩ, от пет години има собствен бизнес в България.

Гентиян Хаджи Пируши, 36 г., магистър по международно право и международни отношение към СУ „Св. Климент Охридски“, в момента прави докторантура към университета, професионален опит като юрист-консулт в частния сектор, съветник по външна политика към Българското дружество „Просперитет Голо Бърдо“, бил е съпредседател на Асоциацията на българите от чужбина, учащи в България.

Димитър Владимиров, 32 г., понастоящем и.д. председател на ДАБЧ, прави докторантура в СУ по публична администрация, магистър по публична мениджмънт и политики от СУ, има журналистически опит, опит в Народното събрание, както и в Държавна агенция „Архиви“.

Кирил Радев, 34 г., магистър по икономика от университета в Манхайм и Българското училище за политика, професионален опит в неправителствения сектор в България и Германия, стажант на Министерски съвет, съосновател на Асоциацията на българските абсолвенти в Германия и Австрия.

Петър Пунчев, 58 г., завършил журналистика в Московския университет, дългогодишен журналистически опит в различни издания, съосновател на Радио FM+, основател и председател на АББРО, носител на ордена на принц Чарлз за етика през 2003 г.

Райна Манджукова, 44 г., между 2009 и 2010г. е била председател на ДАБЧ, преди това е работила 14 години в агенцията като главен експерт; журналист; в момента прави докторантура по етнология към СУ „Св. Климент Охридски“, магистър по Славянски филологии.