Красив мост ще води посетителите на Острова до Зоната на здравето, където общината вече има одобрен проект за „Осигуряване на проектна готовност за устойчиво, интегрирано градско развитие на Пазарджик”. Той ще бъде изцяло финансиран по оперативна програма ”Регионално развитие”, а днес се състоя и общественото обсъждане по темата.

Zonata 001

Фирмата изпълнител е „ Иво Петров архитекти” и предложи два варианта за осъществяване на зоните за отдих и рекреация. Те бяха представени от арх. Таня Маркова от екипа разработчик на проекта.

Това, което е важно за нас е осъществяването на комуникационните връзки с Автогарата, която е в непосредствена близост, а също така и новостроящият се жилищен квартал в същия район, както и пряката връзка с отсрещния парк Острова. Водеща бе идеята за насищане на пространството с повече спортни и рекреационни дейности. Опитали сме се да направим алейна мрежа в два варианта на принципа на най-кратките връзки, така че да не нарушаваме пейзажните форми, заяви Маркова. Целта на проекта е да се преосмисли функционално тази зона, за да има единен облик с този на парк Острова.

С проекта се реализират развитие на отдиха, спорта и развлеченията, като към него е включено и създаването на система с видеонаблюдение, което осигурява и сигурността на средата. Ще бъдат рехабилитирани публичните настилки, ще бъдат насадени нови растителни видове, предвидено е обособяването на около седемдесет парко места. В двата двата варианта предложени от фирмата има повтарящи се елементи, подчерта Маркова. Предвидено е създаването на велоалея, която обточва бъдещия парк, а колоездачите могат да стигат безпрепятствено до Острова по бъдещия мост, който ще има ширина от пет метра.

Помислено е и за хората с увреждания, които ще ползват специални рампи, тъй като заради дигата край реката теренът има денивелация.

Проектът предвижда изграждането на две площадки за деца, първата за най-малките до 2, а втората за малчугани до 13 години.

Zonata 005

Общо пет игрища ще има в зоната, две за футбол, две за баскетбол и едно за волейбол. Предвидена е и площадка за екстремни спортове, както и рехабилитация на наличното водно огледало. Проектът е разработен в детайл във всеки един от двата варианта.

Zonata 006

Мостът може да се превърне в новата атракция на града, в първия предложен от архитектите вариант той може да бъде художествено осветен, както голяма част от ценните за града сгради. Предложението е доста авангардно, докато вторият вариант предвижда съоръжението да бъде оградено с бетонни полуобръчи.

Според арх. Петър Мурджев, председател на КАБ – Пазарджик е необходимо да се помисли за подлез към Автогарата, тъй като трафикът около Зоната на здравето е доста натоварен. Той подчерта, че проблемът с паркирането е основен за Острова и трябва да се вземат мерки това да не се случи и с новия проект. Според него чисто функционално първият вариант е по-приемлив, а също така посъветва да се помисли за атракция като виенско колело, което да бъде монтирано в близост до реката.

Петобоецът Димитър Донов пък пожела в парка да се намери място и за конен спорт, тъй като липсата на подобна база е единствената дисциплина, която пречи градът ни да стане домакин на национални и международни състезания по спортен петобой. Имаме петдесет годишна традиция и тя трябва да продължи да се развива, каза още Донов.

За изкуствена настилка на футболните игрища призова треньорът Стоил Фърцов, според него поне едното от двете игрища трябва да бъде закрито, за да може да се ползва и през зимата.

По проект обаче подобен разход не би могъл да се осъществи, тъй като са строго регламентирани дейностите, които се финансират от европрограмата. Общата стойност на проекта е около три милиона лева.