Илияна Йотова се озова в неловка ситуация, тъй като бе председател на заседанието на Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи на Европарламента, а в залата освен нея нямаше нито един български евродепутат от общо 39 европредставители от двадесет страни. Евродепутат Йотова организира съвместна дискусия с депутати от националните парламенти по темата „Интелигентни граници“.

Системата ще събира подробни лични и биометрични данни от гражданите на трети страни, които влизат на територията на ЕС. Очаква се тя да улесни тяхното преминаване и така да бъдат значително разтоварени граничните ГКПП-та от километричните опашки, които ги задръстват в началото и в края на всеки отпускарски сезон, като в същото време се гарантира високо ниво на контрол на преминаващите пътници. Мнозина обаче изразяват съмнения доколко „Интелигентни граници“ ще се окаже надеждна и работеща програма, чиито данни не могат да бъдат манипулирани или да не бъде злоупотребено с тях.

На заседанието присъстваха ресорният комисар Димитрис Аврамопулос и Съвета на ЕС, председателстван в момента от Латвия. За съжаление, българското Народно събрание не сметна за нужно да изпрати български депутати, които да защитят националния интерес.

Ако предложението бъде прието, това ще доведе до значителна промяна на Шенгенското законодателство, което е от особено значение за България, стремяща се от години да се присъедини към зоната за свободно движение на граждани. Липсата на българско участие донякъде бе компенсирана от румънските депутати, които повдигнаха въпроса за Шенген и за двойните стандарти по отношение на Румъния. Те добавиха, че страната им трябва да се оценява по обективни, а не по политически мотивирани критерии и че страната им е доказала готовност да стане член на Шенгенското пространство.