Уроците по родолюбие тръгват най-напред от семейството. Това е отдавна доказан факт, но с течение на времето голяма част от хората започнаха да се дистанцират от България, наричайки я „тази държава“, „тези хора“ и т.н. Странно е това, че въпреки „тази държава“ ние все още живеем тук, работим тук и раждаме децата си тук. Връщаме се от чужбина, за да се лекуваме тук или за да отидем на зъболекар. Но не за това ще става дума в този текст. Той е предназначен за хората, които никога не биха искали да забравят своите корени. Познавам много, които са се разровили в семейните и градските архиви, за да открият от къде се пръкнал родоначалникът им.

Познавам хора, които с точност могат да назоват свои роднини родени през 1702-ра година. И това е повече от радващо, защото народ, който знае от къде е тръгнал и през какво е преминал няма да загине лесно. как обаче да събудим интереса на своите деца към миналото на рода си. Това става най-лесно с родословно дърво. То може да бъде нарисувано на лист хартия с фулмастри или моливи. Ако искате да накарате детето да се вживее в ролята на детектив, можете да го снабдите с огромно парче кадастрон и да го пуснете да общува с баби, дядовци, лели и стринки, за да побере в начинанието си, колкото може повече родствени връзки.

Родословното дърво не рядко се ползва и за декорация у дома.

21RODOSLOVNO

Вместо да изписвате имената на близките си, можете да си послужите с техни портрети. За децата ви ще бъде забавно да се запознаят с родственици, които живеят в друго населено място или вече са се преселили в един по-добър свят.

21RODOSLOVNO2

Разбира се има и егоцентрици, които вместо снимки слагат по стените наградите на съответните свои предци.

Ако никой преди вас не се е постарал да направи родословно дърво, то направете го вие с децата си. Предстоящият 3 март е достоен повод. Дори да напишете само вашите имена и тези на своите родители, бъдете сигурни, че по този начин допринасяте за запазването на българската памет.