Груби злоупотреби в Център за настаняване на деца от семеен тип по програмата „Шанс за всяко дете“ разкри разследване на бтв, излъчено в „Тази сутрин“. Основното нарушение е грубо надписване на стойностите на тоалетна хартия, ароматизатори и дрехи за обслужващия персонал. Центърът в момента работи с 14 деца и не се отоплява редовно. До момента центърът е получил по програмата над 60 000 лв., съобщи репортерката Мария Цънцарова, а в същото време тези пари не са били ползвани по предназначение. По опис за разходваните средства за малчуганите са закупени петдесет якета. Дървата, с които се зарежда нередовно работещото парно пък били доставени от Пловдив, на тройно по-висока цена от тази, която се котира във Велинград. Работещите в центъра специалисти не са получили заплати за положения от тях труд и се възмущават от безотговорното отношение на местната община към децата и тях самите. За три пътувания до Пазарджик, за да вземе деца за настаняване стойността на транспорта е 3500 лв., които са били преведени на местната общинска болница, за да изпрати линейка за децата. Те обаче били докарани с общинския микробус. Над 60 хиляди лева са били остойностени по програмата само за два месеца, а по проектът трябва да бъдат получени над 300 000.

Кметът на Велинград Иван Лебанов лично е подписал всички разходи, на въпрос на репортерката той отговори, че за първи път от нея научава, че за руло тоалетна хартия на стойност от петдесет стотинки центърът е плащал по два лева, ароматизатор за тоалетна, който в търговската мрежа върви по 54 стотинки пък се плащал от центъра за три лева бройката.

Недялка Стефанова, която отговаря за проекта също се направи на ощипана и заяви, че цените са за пакет, а не брой тоалетна хартия.

Свързахме се с пиара на община Велинград – Гергана Главова, за да научим развитието на скандала и има ли наказани, както се закани в ефира Иван лебанов. Тя обеща коментар в по-късен час, тъй като в момента се запознава със случая.