До средата на лятото любимецът на пазарджишките деца тигърът Саша ще се гледа през мрежата с бъдещата си невеста Найша. Красивите големи котки са разположени в долепени една до друга клетки в зоокъта на Острова. Поне засега те не могат да водят общо съжителство, тъй като дамата е по-възрастна от още незрелият полово Саша. Ергенът тежи повече от 150 кг., но видимо е по-дребен от Найша.

DSCF0375

Саша заживя в Пазарджик през август 2013 г., когато единственият хищник изръмжа тук за първи път бе на десет месеца. Тогава той приличаше на плюшена играчка и будеше умилението на малки и големи. Твърде скоро обаче клетката му отесня и миналата година той бе преместен в настоящата си огромна клетка.

Оказа се, че бъдещата му партньорка е имала възможност да създаде връзка с варненски тигър, но опитът се оказал неуспешен. Заради това голямата котка бе приспана и на 12 февруари пренесена в камион до Пазарджик.

Коя е Найша?

DSCF0379 DSCF0378

Найша е докарана във варненския зоопарк през март м.г. от цирк „Арена“, като очакванията бяха тигрицата да създаде семейство със стария обитател на зоокъта – тигърът Геро. Двете животни обаче така и не установиха връзка. 10 дни след пристигането на Найша дойде и сестра й Мирали и се оказа, че Геро е склонен да сподели клетката си именно с нея. Затова сега Найша отново ще си пробва късмета, разказа Иванка Стоянова, управител на зоопарка във Варна.