В първия работен ден на тази седмица сезираме Прокуратурата за случая с Центъра за настаняване от семеен тип във Велинград, каза шефката на РД“Социално подпомагане“ – Пазарджик – Цветелина Арапова. На практика там от страна на реализиращите европрограмата и община Велинград не са извършени нарушения. Агенцията по социално подпомагане ще обвини служителките на граждански договор по програмата „Шанс за всяко дете“ за груби нарушения на Закона за закрила на детето. Мария Маркова и Илияна Гешева не са изпълнили своите функции като консултанти към центъра и заради това не са им били изплатени трудовите възнаграждения. Двете дами са на граждански договор и е трябвало да правят редовни срещи с децата настанени в центъра, за да се грижат за тяхното психическо състояние.

Докладите им не са по-дълги от дна страница и от тях не личи, че те са провеждали системни и задълбочени разговори с децата, каза Арапова. Няма как по европрограма да бъдат изплатени средства, които не са заработени по надлежния ред.

Всички деца от този център са с увреждания. Те са 15 на брой, като най-голямото е на 20 г. и е лежащо болно. Децата са били приведени от различни социални домове като този във Ведраре, Кошарица, Сливен, Асеновград и др.

Ето какво казаха днес в ефира на БТВ участничките в случая:

http://btvnovinite.bg/video/videos/tazi-sutrin/koj-targuva-s-detskite-sadbi.html