Пазарджишкият адвокат Малин Комсийски бе сред протестиращите родители пред сградата на Националната гимназия по древни езици и култури в столицата, тъй като дъщеря му Румяна е възпитаничка на школото. Ремонтът на сградата в „Модерно предградие“ е изключително некачествен заяви юристът. Заедно с други родители той е направил „обследване“ на фасадата и вътрешните помещения, а на направените снимки ясно личи избилата от фугите вода, както и редица други пропуски направени от строителите, които са разполагали с по 440 лв. на квадратен метър, за да ремонтират училището.

Деца и родители протестираха както в двора на бившето 13-то училище на ул. „Св. Св. Кирил и Методий“, което се намира до Женския пазар в центъра на София, така и в двора на обновеното училище на ул. „Баба“. Родителите настояват за мораториум върху местенето на Класическата гимназия в „Модерно предградие“, което би било 6-то местене на училището и определят това като тормоз над децата и опит единственото по рода си класическо училище да бъде унищожено.

На снимките, изпратени до медиите вчера, ясно се виждат строителни отпадъци, включително от етернитови плочи, които са канцерогенни, а от днешните ясно се виждат напукани стени, течове, висящи кабели, липса на батерии в умивалните помещения, влага и течове по току-що ремонтираната сграда за повече от 2 млн. лева по Оперативна програма „Регионално развитие“. В двора на училището на ул. „Баба“ в Модерно предградие има глутници бездомни кучета и коне, което родителите определят като неприемливи условия за учене. Сградата на ул. „Баба“ се намира между сметище и предстоящо изграждане на гробище и ние питаме министър Рашидов наистина ли мисли, че мястото на Класическата гимназия и децата ни е между боклуците и гробовете, възмутени са те.

Освен основателните съмнения за азбест (етернит) в конструкцията и стените на сградата на ул. „Баба“, установени миналата година чрез проба, изследвана в Института по минералогия и кристалография към БАН, родителите изтъкват като причина за протеста срещу заповедта на Рашидов, голямата отдалеченост на сградата от Софийския университет, откъдето са преподавателите в лицейната форма на обучението на НГДЕК, криминогенния район и нуждата децата да ходят близо 800 метра пеш по черни пътища и улици с кучета и без настилки, за да стигнат до училище.

04malin404malin204malin