За трета поредна година у нас се проведе мартенската кампания „Извърви километър в нейните обувки“, в която мъже обуват дамски обувки на висок ток, за да привлекат общественото внимание върху насилието над жени. Шествието се проведе в София като тръгна от кръстовището на булевардите „Витоша“ и „Патриарх Евтимий“.

Фондация „Ресурсен Център Билитис“, Български хелзинкски комитет и Информационното бюро на Европейския парламент в България отново поканиха мъжете да изразят ясно солидарността си с жените, преживели насилие, и да насочат вниманието на обществото към грозната статистика за големия брой жертви на домашно и сексуално насилие у нас. И през 2015 г. сред мъжете, които подкрепят инициативата, са и известни личности – музикантите от група Jeremy?, заместник-председателят на Народното събрание Иван Иванов, създателят на сайта „Изгубената България“ Пейо Колев, продуцентът и правозащитник Виктор Лилов. Те изпращат и видео послание.

Тази година посланието е свързано основно с мъжете, тяхното отношение към различните форми на насилие и ролята им в преборването на сексизма в обществото – важно е да застанат в подкрепа на жертвите и да покажат ясно, че не биха участвали в какъвто и да е акт на насилие срещу жени.

„Walk a mile in her shoes“ (http://www.walkamileinhershoes.org/) е международна инициатива, започнала през 2001 г. На тези демонстрации мъже, обути в дамски обувки, привличат медийното и общественото внимание върху насилието над жени, изнасилванията и сексуалния тормоз и набират средства в помощ на кризисните центрове за жертвите.

08obuv