Да се създаде фонд за превенция при бедствия и аварии поиска областният управител на Пазарджик Трендафил Величков пред БНР. „Мисля да настоявам, заедно с други колеги областни управители, както се създаде един фонд за санирането от 1 милиард лева да поискаме един такъв за превенция на бедствия и аварии. Това е моя идея и смятам, още на първите заседания на Министерския съвет, да поставя въпроса“.

Запитан дали инфраструктурата ни е неподдържана, Величков поясни, че три далекопровода в поверената му област са били скъсани. „Не бих казал, че инфраструктурата е износена и занемарена, но снегът беше доста мокър. За Велинград, който се захранва от три места се случи да остане без ток“, каза Треднафил Величков.

Той обвини закъсалите в преспите хора, че сами са си виновни. „99 на сто от хората, които са спасени или се спасяват от преспите в областта не са се съобразили с предупрежденията на институциите и са решили да празнуват 8 март по най-високите части на Родината ни“, каза Величков и спомена, че от АПИ са им осигурили роторен снегорин, за да се справят със сложната обстановка, а от „Асарел-Медет“ са им предоставили тежка верижна машина, която да направи проходими пътищата до най-отдалечените населени места.