14zeme2Министърът на земеделието Десислава Танева и министърът на околната среда и водите Ивелина Василева посетиха днес пазарджишкото село Мало Конаре, за да инспектират дейностите по отводняване на селото. От сутринта на линия там е комисар Иван Панайотов, той обясни, че в момента е изцяло почистен отводнителният канал край селото, като за това е помогнала изкопна техника, която действа и в момента. На този етап министерството на земеделието не може да помогне по никакъв начин на стопаните, тъй като не се предвиждат средства за наводнени имоти. Еднократна помощ обаче ще получат онези, които имат издавени животни в резултат на бедствието каза министър Танева. Двете дами от кабинета са били изпратени лично от премиера, който видял бедствието от телевизинните екрани. Министър Василева посъветва стопаните да търсят съдействието на Областната дирекция по земеделие, където според нея има заделени бюджети за подобни ситуации. Тя не пропусна да подчертае и това, че всеки стопанин задължително трябва да мисли и за застраховка, която евентуални би покрила щетите от подобни непредвидени обстоятелства. Взети са спешни мерки за превенция, а от комисията за бедствия и аварии ще бъдат отпуснати 70 млн.лв.

От декември насам е така, ожалиха се жители на селото. водата започна да таи и след снега положението стана неуправляемо. От кладенците прелива вода, а да изпомпваш мазетата е налудно, защото водата се връща отново и отново и се движим в един затворен кръг, разказа Юлиян Топалов. Той се е върнал от София, за да помага на баща си и парализираната си майка. Цялото мазе на дома им е пълно до горе с вода, която вече изтича от стълбището. Подпочвената течност вече нахлува в приземния етаж на дома и единствената молитва на хората е да спре да вали. Дворовете са пълни с вода и по-големият проблем за стопаните е, че след като спре да вали ще минат седмици, докато блатата се превърнат в годна за употреба почва. В оранжериите на хората вече чака разсад за дини и домати, който трябва да бъде насаден най-късно в края на месеца. Ако до тогава обаче водата не изчезне ще загубим и реколтата си, казват малоконарци.

Да ти кажа право, баба, проблемът с канала не е от вчера – реди възрастна жена от съседната на Топалови къща. В това место, където е отводнителен канал, хората си хвърляха боклуците. там и умрели животни можеш да видиш и памперси, и какво ли не, пък сега реват.

И не е само това, додава пенсионер с ръце в джобовете. половината канал се оказа, че е в имота на един дето щял нещо да сади. не е от село. купил бил земята и преградил канала, на мен като ми връщаха нивите ми взеха пет декара, щото имало път и канал през тях, а сега идва някой и загражда канала…

Ще проверим чий е този имот увериха министърките, а според шефа на Пожарната комисар Иван Панайотов, каналът вече е прочистен по цялото му протежение и ще отнеме част от подпочвените води, които по него ще се влеят в Марица. В момента във вода е и местното училище, в понеделник ще стане ясно дали децата ще могат да го ползват и докога ще продължи неочакваната им ваканция.

14malo2

14malo3

14malo4

14malo5