14vitiaz10

14vitiaz5

Първият културно – информационен център на Асоциация „Витязи – Хан Аспарух“ в България бе открит днес в Пазарджик. Това стана възможно благодарение на бизнесмена Георги Делчев, който предостави на неправителствената организация помещения в сградата на ул. „Димитър Казаков – Нерон“8. Пред насъбралата се публика Албена и Милена Гълъбинови представиха дейността на „витязите“, които действат на територията на страната ни от две години насам. В Русия обаче, асоциацията вече има двадесет и три годишна история, разказа Николай Немчинов, председател на Висшия съвет на „Витязи“ в Москва. Той бе сред гостите на тържеството, слагащо начало на нова страница от развитието на българо -руските отношения в Пазарджик, подчерта Немчинов. Целта на асоциацията е да обедини славянството, като Русия подава ръка не само на България, а на всички екссоцстрани, които имат обща азбука и общо минало. Мостовете, които ще бъдат създадени ще ни свързват чрез изкуствата – литература, живопис, скулптура, театър и спорт. Това, което предстои да се направи е да се премахне бодливата тел на противоречията, с коит они заливат днес от телевизионните екрани. Русия не е това, което се опитват да ви кажат, че е – заяви в словото си Виктор Баженов, шеф на Руския културен център в София. Заедно ние сме по-силни и нашата братска страна е винаги близо до вас, заяви Баженов. Както поведете кораба си, така и той ще плува. Той цитира Дмитрий Лихачов, който често повтарял – „Аз обичам България, защото обичам Русия“. Хубавото на тези контакти е това, че благодарение на нашата обща дейност децата ви могат да посетят Русия и да се убедят на място, че образът създаван тук за Русия е неверен.
В началото на срещата стана ясно и това, че наши тийнейджъри са били на летен лагер в Москва благодарение на Асоциацията „Витязи – Хан Аспарух“. Там те са прекарали незабравими летни дни в изучаване на различни видове изкуства, спортни надпревари и обучения.
Специална благодарност бе изказана на бизнесмена Георги Делчев, за приноса му към развитието на Асоциацията. Благодарствени грамоти бяха връчени на кмета на Стрелча Иван Евстатиев, на кмета на Добровница Гурко Митев и много общественици.
Срещата бе уважена и от областния управител Трендафил Величков, който в речта си заяви, че в негово лице асоциацията намира подкрепа и поддръжник.
След деловата част последва концерт на пазарджишки деца и изпълнение на популярни руски песни от акордеонистите Чавдар и Иво Ралчеви. В програмата участваха и деца от асоциацията, които рецитираха стихове на български и руски език – Николита Вълева, Габриела Зонова, Альона Филипова, Благовеста Симонова, Йоана Стамболийска и Малина Панева под ръководството на г-жа Чолакова.  Момичетата и момчетата, които танцуваха български народни танци са от Фолклорна танцова формация „Тракийски дар“.

Децата от „Тракийски дар“ получиха заслужени аплодисменти
22trakiiski dar

Георги Делчев получи горещи благодарности за дейността в полза на развитието на българо – руските отношения.
22delchev

Областният управител приветства учредяването на културно – информационния център.
14vitiaz2

Николай Немчинов отличи Милена Гълъбинова за приноса и към асоциацията.
14vitiaz3

Съучредителката Ирина Топузова-Серафимова също получи адмирациите на витязите.
14vitiaz4

Сред наградените бе и шефът на Руския културно – информационен център в София – Виктор Баженов.
14vitiaz5

Грамота и за кмета на Стрелча – Иван Евстатиев
14vitiaz6

Принтер и скенер получиха пазарджишките витязи от Немчинов
14vitiaz7

Виктор Баженов
14vitiaz8

Иван Евстатиев поздрави витязите за начинанието и им пожела успех в него.
14vitiaz9

Виргуозните Иво и Чавдар Ралчеви

14vitiaz13

Техните ученици – Любчо и Ники, спечелили златни медали на различни конкурси

14vitiaz19