Георги МИШЕВ

Съжалявам, но тази новина не може да ме зарадва и тъй като магистърската ми теза е за района на Тракийски култов център Старосел се чувствам длъжен да си кажа мнението. Първо моля читателите да се абстрахират от определянето на обекта като ГРОБНИЦА, защото участието (евентуално) на дадена свещена постройка в погребалната обредност не я прави гробница, все пак мъртвите биват вкарвани и в църква, но това не превръща църквата в гробница нали… Сега по същество по темата:

От години се правят неща на парче и се дават някакви пари спорадично за някакви дейности по този обект, но в крайна сметка няма никакъв резултат и обектът е в плачевно състояние. Това плачевно състояние се вижда и от съвсем лаишко око и не е нужно да ходят специалисти да го оценяват. От крепидата (голямата стена около могилата) множество каменни блокове с годините се озовават в близките дерета. След това продължава разбира се да се свлича и част от могилния насип. Преди години беше изграден тунел в насипа, който влиза от северозапад и чрез него беше възстановен куполът. Няма да коментирам качеството на възстановения купол, което можеше да бъде много по-добро, но поне можеше да бъде укрепен входът на тунела при ролетната врата и да не се получава свлачище там, както и вътре в самия храм на входа да се беше обърнало повече внимание на укрепване, за да не тече кал над входа при всеки дъжд. Този тунел доведе обаче и до още негативни последствия – цветовете вътре в кръгла зала с времето избеляват, а да не говоря за цветната украса на входната врата, която почти вече не се забелязва, ако не знае човек, че е имало такава. Дървеният навес с найлони е пословичен за този обект и предизвиква наистина възхищение към строителните умения на българите, за разлика от тези на траките. Всичко това се допълва със слънчеви батерии буквално пляснати точно преди да влязат посетителите в обекта, а новопостроените преди няколко години тоалетни не могат да бъдат ползвани, тъй като там няма вода и ток, още един паметник, но този път не от траките, а от българите в днешни дни. Ще си позволя още малко коментар по другите обекти в района – Маньов дол, много сходен куполен храм, вече е почти напълно разрушен, недостъпен и нищо не се прави; Елешнишка могила – продължава да се руши, последно като ходих и по пода бяха копали, недостъпен и също не се прави нищо по неговото включване в цялостната визия на култовия център, същото се отнася и за могилите Куилишка, Рошава и скалните светилища…

Изводът и идеята ми на това цялото изказване – не сме толкова богати, че да даваме така пари на парче, а още преди години трябваше да се изработи проект с широко обсъждане и участие на учени. Този проект трябваше да залегне за изпълнение с участието на Общината, която прибира всички приходи от обектите и с подкрепата на държавата.

Остава надеждата, но дотук разочарованията са повече…