Съвсем близо до Пазарджик, а непозната за много хора. Това е Стрелча и само онзи, който не е стъпвал там, няма как да не поиска да се върне отново. Отделете си поне една събота или неделя, а защо не и цял уикенд за този красив средногорски град. Освен възрожденското гостоприемство, градът ще ви предложи изобилие от процедури, които не само ще укрепят здравето ви чрез минерална вода, но и ще ви върне усещането за отминалото детство.

Обкръжена с плодни дръвчета централната улица на пролет е като картина на прочут пейзажист. Ако се спуснете надолу от нея ще попаднете в обновения парк, който ще ви предложи незабравима атракция. Умалените забележителности – Жаба могила, Боянската църква, Асеновградската базилика, Дяволския мост, Мадарския конник.  „Малката България“ е дело на артистичното семейство Спас и Маргарита Киричеви, както и техният колега Здравко Здравков. Струва си да видите това, което те са създали, а след това да поседнете в малкия парк, за да се вслушате в ромона на реката.

Освен паметникът на Аспарух и неколцина видни личности, намерението на кмета Иван Евстатиев е да направи още един паметник в Стрелча. Той ще бъде на маршал Жуков. Със сигурност градоначалникът ще се бори за втори мандат.  Местните хора го харесват и уважават, всъщност това е родният му град.

Като задача за близкото бъдеще Иван Евстатиев си е поставил да разработи европроект, който да направи пространството около Жаба могила атрактивно за туристите. До тракийската гробница посетителите ще могат да стигат с файтон или атракционно влакче. Край култовия комплекс ще бъдат разположени туристически инфоцентрове, както и магазинчета предлагащи изделия характерни за този регион и запазващи традицията на българските занаяти.

Сега обаче най-вълнуващото събитие е изложбата в Лувъра. Там Стрелча също ще изпрати експонат – лъв от Жаба могила. Все още няма яснота дали с делегацията за Париж ще заминат и кметовете, от чийто селища са взети експонатите, но до края на март и това ще стане ясно.

16asenovgradska 16asparuh2 16boyanska 16diavolski most 16jaba 16madarski konnik 16park 16shipka