Министерство на туризма подкрепя хотелиерите във Велинград за позицията им срещу добива на волфрамова руда от района. Това става ясно от отговорът на министър Николина Ангелкова на въпрос на народният представител от ГЕРБ Димитър Гечев.

Питането на Димитър Гечев бе направено след срещите му със собственици и представители на хотелиерския бизнес във Велинград, които изразиха притесненията си от негативното влияние, което ще окаже добивът на волфрам върху развитието на туризма в района и върху престижа на Велинград, обявен за ”Спа столица на Балканите” и „Зелен град за 2011г.” Нещо повече – концепция за развитие на рудододобив няма и във всички стратегически документи, които Община Велинград е приела за периода 2014г.-2020г.
От отговорът на министър Ангелкова става ясно, че районът има потенциал да се развие като зимен туристически център, което е заложено в проекта за зимен курорт под връх Сюткя и като дестинация за археологически, природен, ловен и риболовен туризъм, в резултат на реализацията и разработването на археологически терени и обекти. От отговорът на министъра на туризма става ясно още, че 3000 жители на Велинград са заети в целогодишно в сферата на туризма, като техният брой може да се увеличи многократно, ако се разработи районът. Затова и министерството на туризма се обяви срещу концесията за добив на руда с волфрам.