Наричат ги Слънчевите деца и те наистина са такива. Усмивката грее от лицата им, не знаем нищо за тях, защото ги виждаме само когато случайно ги срещнем или както днес има повод да пишем за тях. В събота е международният ден на хората със синдрома на Даун. Това е поводът за информационната среща, която ще се проведе днес в Ресурсен център – Пазарджик. Началният час на събитието е 14.30 ч. , а целта е да се насърчи информираността и разбирането, да се потърси международна подкрепа и да се осигурят достойнство, образование, равни права и по- добър живот на хората със синдром на Даун навсякъде по света.
Събитието е насочено към родителите и близките на децата с Даун, както и за общообразователни педагози. На срещата ще бъдат обсъдени потребностите и специалните възможности на тези усмихнати и слънчеви деца. В инициативата за отбелязването на този ден се включи и известният водещ Ники Кънчев, който позира на билборд с най-слънчевото момче Йони Цеков.

Датата 21.03 не е случайна – тя символизира наличието на трета хромозома в 21-вата хромозомна двойка, откъдето произлиза и другото наименование на Синдрома – Тризомия 21.

Вече 10 години на тази дата в цял свят се организират събития, които имат за цел да повишат обществената информираност за Синдрома на Даун и да допринесат за подкрепата и защитата на правата на живеещите с него.