По обед днес привържениците на древно тракийските ритуали ще отбележат Деня на равноденствието и настъпването на пролетта. По традиция те правят това в местността Момини камъни над Старосел. По време на церемонията не даряват на природата мед, вино и ябълки. На Слънчевата порта се оставят също така хляб и пролетни цветя. Вземете си нещо връхно като дреха, удобни обувки и най-вече добро настроение, предупреждават организаторите.

Навсякъде и непрекъснато се говори за богатото ни културно-историческо наследство, какъв огромен потенциал и ресурс е това, но не се използва по начина, по който би трябвало. Ролята на държавата и на учените в този смисъл е огромна и вината е също и в двете страни. Вместо да си запазим нестинарството и автентичната нестинарска обредност, ние въведохме нестинарите в кръчмите, профанизирахме традицията и така я лишихме от нейната най-важна роля – духовната почит, което с течение на времето ще я превърне в интересна забава и нищо повече, казва културологът Георги Мишев, който е част от организаторите на събитието. 

Момини скали е едно от т.нар. сакрални места, на които човек следва да търси своето духовно преживяване. Както християнин може да отиде в храм на мюсюлманин, но е редно да се държи подобаващо и да осмисля, че пребивава на свещено място. Хора, които искат да посетят подобен обект с ясната мисъл, че то е свещено място, е възможно да научат повече за него, а защо не и да съпреживеят. В крайна сметка това е целта на духовния туризъм – духовното преживяване. Тракийските светилища могат да бъдат достойни обекти за тази цел. Оживяла древност е, когато едно древно светилище приеме поднесените дарове – цветята, ябълките, хлябовете, които хората оставят. В края на краищата светилищата са за хората, а не за боговете. Те са за хората, които имат нужда да излязат от ежедневието и да потърсят духовното.

20ravnodenstvie220ravnodenstvie3