Безплатни прегледи за туберкулоза ще се правят в сградата на тубдиспансера в Пазарджик.В продължение на седмица лекарите ще приемат пациенти за безплатен преглед по повод Световния ден за борба със заболяването – 24 март. Инициативата е организирана от здравното министерство и Програма „Подобряване на контрола на туберкулозата в България“. Тази година седмицата ще премина под мотото „Открий, лекувай, излекувай всеки“, съобщиха от Министерство на здравеопазването.

Кампанията, която е финансирана от Глобалния фонд за борба срещу СПИН, туберкулоза и малария. Целта е да се повиши обществената информираност по отношение на туберкулозата, да се даде възможност на всеки за безплатен достъп до здравни услуги, както и да се популяризира здравословният начин на живот.

В България диагностиката, лечението и профилактиката на туберкулозата са безплатни за всички, независимо от техния здравноосигурителен статус. През последните години в страната се наблюдава тенденция за намаляване броя на болните от туберкулоза, въпреки това заболяването продължава да представлява сериозна опасност.