Областната болница ще получава над три милиона лева по-малко през тази година, според разчетите, които са разпратени до ръководството и от Министерството на здравеопазването. При това положение няма как да се работи, заяви днес управителят на най-голямото здравно заведение в областта д-р Васил Вълчев, той свика Медицинския съвет на болницата, за да изслуша колегите си и техните становища по въпроса. Всички завеждащи отделения са на мнение, че ако министър Петър Москов не преосмисли позицията си по въпроса, те ще подадат оставка, същото ще направи и д-р Вълчев. Ще пробваме с протести, но ако това не помогне ние няма защо да стоим повече тук, казаха медиците и се аргументираха. МБАЛ – Пазарджик приема абсолютно спешни случаи от цялата област, това е единствената лечебница, която не е върнала пациент, защото има отделение „Реанимация“, каквото липсва в частните болници. Лекарите работят непрекъснато, като дават дежурства през ден. Сестринският персонал е в пенсионна възраст, поради недостиг на медицински сестри и поради ниските заплати, които болницата може да си позволи. Орязаните пари касаят абсолютно всички клинични пътеки и връзват ръцете на лекарите, заяви д-р Васко Вълчев. При нас субсидията, която получаваме за Спешно отделение покрива само заплатите на работещите в него медици, по Каса ни дават двадесет лева на пациент и по двадесет лева за ТЕЛК-ово решение. А ние приемаме абсолютно всички спешни случаи, никой от нас не е против това да се правят реформи, но средствата имат някакъв  санитарен лимит, под който вече не може да се говори за здравеопазване. Другата голяма болка на д-р Вълчев е фактът, че той не е допуснал болницата да има задължения към никой от контрагентите, с които работи, но това не е било отчетено от никой. Според колегите му е нужно министерството да преосмисли поведението си и по отношение на това, че частните и държавни болници не бива да бъдат поставяни под общ знаменател. МБАЛ – Пазарджик трябва да бъде безлимитна болница, само заради естеството на пациентите, които се обслужват тук.

Засега има риск болницата да бъде затворена, ако лекарите я напуснат. На практика на нас не ни оставиха полезен ход, коментира д-р Вълчев. Единият вариант е да подадем оставки, а вторият да продължим да работим. Засега колегите са на мнение, че избираме него, но ще очакваме съдействие от държавата. МБАЛ е поставена на колене и зад нея не стои никой, защото зад частните болници има фирма, зад държавната – никой. За първи път лимит има и за КАРИТ, лекарите се шегуват, че преди три години такъв имало и за родилките. Лимит има и за хемодиализата, както и за Кардиологията, както и за Инфекциозно отделение. Не можем да правим високотехнологична медицина, с пари, които са били актуални за здравеопазването преди двадесет години, ззаяви шефът на Кардиологията – д-р Андреев. Тогава лечението на инфаркт струваше 100 лв., сега цената на един стенд, който на сто процента спасява живот е 1000 лв. Ако преди двадесет години 70 на сто с инфаркт са умирали, благодарение на новите технологии сега това се случва само с 30 % от пациентите.

Другият важен момент е, че лекарите тук не лекуват само и единствено по пътеката, по която са приели болния. Имало е случай при който на хирургическата маса ляга пациент с проблем в ръката и получава инфаркт. Ако това бе станало в друга болница, този човек може би нямаше да бъде между живите днес, казват лекарите. Стотици пък са случаите, в които успоредно с основното заболяване, болните развиват по още едно или две съпътстващи. В друга болница няма как да ги оправят, допълват специалистите. Само за миналата година МБАЛ – Пазарджик е платила близо 200 000 лв. за неосигурени, но лекувани 187 болни.

27mabal227mbal3 27mbal4 27mbal5