Едва ли създателят на „Хонда“ – Соичиро Хонда е предполагал, че създавайки през 1948 г. своята компания ще създаде и милиони фенове на моторите и автомобилите. Пазарджиклията Асен Костадинов  е един от тях и любовта му към японските возила се базира на твърдението, че всяка „Хонда“ има душа. Има модели, които го привличат неудържимо, а във всеки един момент той е готов да спори, че по-добър двигател от този създаден от „Хонда“ няма никъде по света. Освен визията на колите, техническите им показатели и здравината, Асен харесва и начинът на живот в Япония.

Два са моделите – легенда, които все още са хит, въпреки съвременното автомобило строене – CRX /Civic Renaissance Experimental и NSX /New Sports eXperimental/.

Първият модел е туристически автомобил, с който можеш да се превижиш от точка А до точка Б, но винаги ще изживееш с душата си това пътуване. На практика CRX е лагерна количка с двигател. NSX пък е първият сериен автомобил с алуминиево купе в света. За да е удоволствието пълно обаче, трябва да е с десен волан. До 1993 г. този автомобил е бил произвеждан с вдигащи се фарове и черен, бял или жълт цвят.

Като семеен автомобил Асен препоръча горещо „Хонда Акорд“. Интериорът в него е създаден, за да ти достави удоволствие самото пътуване, разказва разпалено пазарджиклията. Копчетата за сваляне на стъклата на прозорците не са поставени на вратата, както при повечето други автомобили, а на подлакътника и докато караш можеш да ги отвориш без да се разсейваш от самото шофиране. Дизайнерите така са пипнали всичко, че то не може да бъде по-удобно, отколкото са го направили инженерите на Хонда. Няма бивш собственик на повечето от колите произведени от Хонда, вземеш ли я, усетиш ли я, това е любов за цял живот.

Другият аргумент в полза на автомобилите произведени в Япония е участието на двигателите и автомобилите във Формула 1. Рекордът досега принадлежи на МР44, който има 16 старта на сезон, от които 15 победи. Колата е „Макларън Хонда“и се управлява от корифея Аертон Сена, както и от съперника му Ален Прост в двата болида. Сена е обожавал хондите, той самият е имал три – два червени NSX и един черен, разказва Асен, наскоро един от спортните му автомобили е бил предложен в и-бей с начална цена от 64 000 долара.

В България много малко хора харесват и разбират „Хонда“. По нашите географски ширини хората искат да тунинговат колата по свой собствен начин, при което се получават пълни безумия. Мечтая да отида в Япония и да си взема кола от там, задължително с десен волан и 12 цифрен вин. Винът е ЕГН – то на колата. По първата буква на вина , можеш да разбереш къде е произведена колата. В Япония не можеш да си купиш кола, ако нямаш гараж. Това, което се случва в Япония е толкова уникално, колкото и автомобилите им, твърди Асен. През 80-те години на миналия век, Орлин Горанов и Кристина Димитрова имали турне там и на публиката много се харесал хитът им – „Вървях един следобед, без цел и посока…“, местни музикални компании поискали да купят песента и трябвало да бъде направен превод. Още в началото се оказало, че в Япония изразът „без цел и посока“ няма еквивалент.

В момента Асен е превърнал страстта си в професия. Той търгува с части на Хонда, а също така и с автомобили. В момента предлага две хонди „Акорд“. Ако всичко това ви интересува и усещате с кръвта си, че Хондата е вашият автомобил, то можете просто да му позвъните.

ОЩЕ МАЛКО ЗА СОИЧИРО

Японецът Соичиро Хонда стартира кариерата си още през 1923 г. като механик, но по-късно създава над 100 нововъведения, които патентова. Именно той започва да поставя бензинови двигатели на велосипеди, като през 1948 г. създава компания, която започва да произвежда мотоциклети. А през 1960 г. стартира и производството на автомобили. Kak Хонда успя да натрие носа на Дженерал Мотърс?
Соичиро Хонда не отговаря на изявлението на шефа на General Motors, а просто купува един Сhevrolet Impala с 5.7-литров V8 мотор и го доставя в Япония. Там нарежда на инженерите в компанията си да адаптират технологията CVCC към американската машина.
В крайна сметка заповедта на шефа е изпълнена. Инженерите на Хонда променят всмукателния колектор, блока на цилиндрите и още няколко компоненти, така че да могат да използват CVCC. След това модифицираната Impala е закарана в щаб-квартирата на General Motors в САЩ, където преминава всички изпитания.
Нещо повече – преработеният от Хонда автомобил се оказва по-екологичен от оригиналния на General Motors, при това без да губи нищо от мощността на двигателя, която е 160 к.с. Резултатът все пак не е идеален, тъй като машината изхвърля повече вредни емисии СО2 от колите с катализатор, но пък в същото време двигателят със CVCC се оказва далеч по-чист и икономичен от оригинала. И отговаря на екологичните изисквания по това време.

28soichiro