Елена ЗАРЕВА

Сладурите от ДТС „Силивряк“ ще участват за първи път в четвъртото издание на националния фестивал за любители на българските хора Пролетно хоро – Велинград 2015, който стартира днес в СПА – столицата.

Това е поредното от многото участия на едва двегодишния танцов състав, с ръководител Светлана Стоева. От 2012 г. насам, децата са участвали в редица фестивали на 5-тия Международен етнофестивал в гр.Септември, където спечелиха 2-ро място, на фестивала „Тракийска броеница“ гр. Пазарджик – там спечелиха 4-то място сред 82 състава без възрастова категория, а на фестивала „На сред мегдана“ в Арбанаси спечелиха престижното 1-во място. На фестивала „Нашенско хоро“ гр.Самоков ДТС „Силивряк“ печели второ място за сценично поведение.

Организаторите от Сдружение „Пролетно хоро “ ще подарят на всички 35 танцови състава дошли от всички краища на страната Специален подарък – българския трибагреник. Инициативата „Да се вее българското знаме“ се реализира с подкрепата на Ротари клуб – Велинград. Традиционното за фестивала парад-дефиле, което преминава през централните улици на курорта, тази година се води от фолклорен оркестър от град Разлог. Има участници от Шумен, Враца, Каблешково, Несебър, Сандански и други градове и села в страната.