За десета поредна година Пазарджик и неговите библиотеки, ще станат част от Националният маратон на четенето. Това e кампания, посветена на Международния ден на детската книга2 април и Международния ден на книгата и авторското право23 април. Този ден се чества от1996г. насам по инициатива на ЮНЕСКО като признание за ключовата роля на четенето за развитието на личността.

В България от 2006г. Българската библиотечно-информационна асоциация е ежегоден организатор на тази кампания, в която се включват различни по тип и големина библиотеки от цялата страна. В партньорство с Асоциация „Българска книга“ се провеждат серия от разнообразни инициативи и прояви, посветени на книгата. Чете се в регионалните, университетски и училищни библиотеки, книжарници, училища, галерии, културни центрове, музеи, школи, клубове, медии, в Детските ясли и градини, в Домовете за стари хора, в автобуси, в кафенета и паркове. Интелектуалци и обществени личности, представители на местните власти, ученици, автори и артисти застават с лично участие и позиция зад значимостта на процеса четене  и представят пред публика откъси от известни произведения за деца или книги от световната и българска класика. Събитието е съпътствано от конкурси за есета, рисунка, изложби и филми, посветени на книгата.Редица интересни български автори, сред които и Иво Сиромахов ще дойдат в града ни, за да се срещнат със своите читатели.

 

Ето и програмата за Пазарджик

1-22 април – „Любими приказни герои” – Изложба рисунки на деца от школите по изобразително изкуство към Младежки дом гр.Пазарджик

1 април 14,00ч. „Радини вълнения” – драматизация, представена от театрално студио при ОУ ”Хр.Смирненски” гр.Пазарджик

2 април  10,30ч. Международен ден на детската книга. Приказният свят на Андерсен – утро с участието на доброволци и деца от ЦДГ

7-9 април (9,00 – 13,00ч.)– Тридневен курс по начална компютърна грамотност за възрастни хора. Обучението се провежда от доброволци

8 април 9,00ч. „Библиотекар за един ден” – ученички от СОУ ”Г. Брегов” ще бъдат библиотекари

8 април    17,30ч. – Преглед на литературната продукция на Дружеството на писателите от гр. Пазарджик

9 април 18,00ч. – Откриване изложба на художничката Валентина Банева

15 април 10,00ч. – Четене на художествени текстове пред ученици от 10 в клас на Езикова гимназия „Б.Брехт”

16 април 11,30ч. „Българи от старо време” – драматизация, представена от деца, ученици в ОУ ”Л. Каравелов”

16 април 18,00ч. Среща с писателя Калин Терзийски

17 април 13,30ч.„Тайни и загадки, с букви – без тетрадки”- образователна играс участието на първокласници от ОУ ”Св. Климент Охридски”

17 април 14,00ч. „За любовта няма възраст” – художествено четене впенсионерски клуб кв. „Запад”. Доброволци четат.

22 април 11,30 и 14,00ч. Яна Якова представя книгата си „Лапи”

22 април 11,00ч. – Млади автори от ЕГ„Б.Брехт” представят свои творби

23 април 10,30ч. Световен ден на книгата. Маратон на четенето. „Да четем заедно” – Общественици и творци поставят старта на маратона с четения в Детски отдел и Детски отдел Филиал. Деца от Клуб „Рицари на книгата” четат на деца от ЦДГ”Радост” и разказват за дейността на клуба.

23 април 14,00ч. „Нарисувай любим фентъзи или фантастичен герой” откриване на изложба-конкурс за ученици

23 април 18,00ч.   Среща с писателя Иво Сиромахов

24 април 14,30ч. Среща с Евгения Танева и Ванина Божилова – автори на книгата „Господарката на седемте камъка, Кн.2: Краят е вечен”