Шестимата обвиняеми по делото за участие в група, която проповядва антидемократична идеология (религиозно-екстремистка идеология и изграждане на халифат – престъпления по чл. 109, ал. 2, вр. чл. 108, ал. 1 от НК), и за пропаганда за война  – престъпление по чл. 407 НК, ще останат в ареста постанови съдия Александър Александров. Това стана по искане на прокурор Нели Попова, според която арестуваните мъже могат да се укрият.

В качеството си на обвиняеми по делото с оглед на събраните доказателства, са привлечени Йосиф Минчев и Александър Иванов от Пловдив, Орхан Бързак, Райко Кърталов и Веселин Стефанов от Пазарджик, Ненко Щерев от Асеновград. В списъка фигурират и Рангел Илиев от Пловдив и Мустафа Али от Пазарджик. Те са привлечени задочно и за тях е издадена Европейска заповед за арест.

Мустафа Али с прякор Зайо е в Германия от месеци насам и не е стъпвал в джамията, заяви вчера имамът Яшар Мустафа, който пое обязаностите на Ахмед Муса след ареста му през миналата година.

По време на изслушването на обвинението в лицето на прокурор Нели Попова, стана ясно и това, че при обиска в Пловдив в дома на Александър Емилов – Банко е открита бойна пушка и патрони към нея, освен това той е бил наркозависим и е продавал дрога, сочат събраните доказателства. Орхан Бързак пък е бил осъждан за притежание на взривни вещества, човекът на Муса в Пловдив е Йосиф Минчев, стана ясно още от думите на обвинението. Адвокатите на задържанитебяха категорични, че те трябва да получат друга мярка за неотклонение, а не постоянно „задържане под стража“.