Новият балнеоложки комплекс в Стрелча очаква своите посетители, съобщиха днес от общината. Той разполага с  покрит минерален басейн с размери 10×18м. Обособени са техническо помещение към басейна, нови тоалетни, душове, вани за калолечение, съблекални. Съоръжението работи от осем до осем и може да се ползва целогодишно, като почива само в понеделник, за да бъде извършена необходимата профилактика на водата и басейна. Плуването може да се съчетае успешно с посещение на градската минерална баня, която предлага редица възможности за лечение и релакс.  Автентичната Стрелчанска минерална вода е от семейството слабоминерализирани термални води, които генерират гранитно- гнайсовите масиви в Рило-Родопската област и Средногорието. Родствени на тях са минерални води от стотици находища в Пиренеите, Корсика, Северните Судети, Алтай, Прибайкалието и други региони. В границите на България най-близки и аналогични по генезис, състав и свойства са минералните води от находищата в Красново, Хисаря, Песнопой, Чепино, Лъджане-1, Девин, Белчин, Костенец, Добринище и Елешница – Златарица. Спрямо някои от тях Стрелчанската вода има много важни от физиологично и лечебно гледище предимства, пише проф. д-р К. Щерев.

След месец и половина за гостите и жителите на града ще отворят още два плажа. Централният, който предлага много приятно изживяване, сред природата, а в непосредствена близост до големия плувен басейн се намира „Златното банче“. Минерален извор “Банчето” е открит през  петдесетте години на миналия век, той е място за лечение и релакс на поколения стрелчани и гости от цялата страна. Коплексът представлява заградено помещение с площ от 170 кв.м.  То обаче е открито към слънчевите лъчи, което дава възможност да получите и желан загар. Самият басейн е от 20 кв.м. и е изграден около самия извор. Около басейна има плочници оборудвани с шезлонги, душове и мини бар. Водата е хипертермална – хидрокарбонатно – сулфатно – натриева с флуор – 4,4 мг/л, газ – радон до 200 емана. Това разнообразие на минерално съдържание придава особена балнеолечебна ценност на водата.
Тя е с понижена температура  /от 29 до 31  С/, която в комбинация с газ радон е изключително благоприятана за лечение на проблеми, свързани с  периферната и централна нервни системи, откъдето носи и името „Лудото Банче”.
Изворът е профилиран за лечение и профилактика на други заболявания, свързани с опорно-двигателен апарат, гинекологични и кожни заболявания, има козметичен ефект и помага при очни заболявания и др.

03plaz3n