Мандолинисти от двата мандолинни оркестъра на Пазарджик- Мандолинен оркестър „Маестро Георги Атанасов” и Мандолинна формация „Елена Генова”, ще изнесат концерт в памет на диригента Елена Генова.
Концертът „Всеки своя пътека си има…” ще се състои на във вторник, седми април, от 18.30 ч. в зала „Маестро Георги Атанасов”. В програмата са включени пиеси от съвременни и класически автори. Оркестрите ще изпълнят и общи произведения в памет на човека, емблема на мандолинната музика в Пазарджик, Елена Генова.

ЕЛЕНА ГЕНОВА-ДИМИТРОВА (1941-2005)
През 1979 г. мандолинният оркестър в Пазарджик възобновява дейността си, като диригентската палка се поема от Елена Генова. На 10 декември, същата година, оркестърът започва да носи името на големия български композитор Маестро Георги Атанасов. Така 100-годишна традиция на мандолинното изкуство в град Пазарджик е продължена и до днес.

За развитието и утвърждаването на Мандолинния оркестър като състав с високо художествени качества най – голяма заслуга има худ. ръководител Елена Генова (1979 – 2005). Под нейно диригенство са изнесени над 200 концерта, оркестърът печели награди в Национални и Международни фестивали.

05elena